tisdag 27 september 2011

Är det höst, eller?

Så kändes det inte igår i alla fall. Runt 20 grader och vindarna var ljumma. Det liknade mer en vårdag, bara träden skvallrade om att det faktiskt är höst. Morgonen var vacker...


Att åka förbi en sådan utsikt är i sanning en bra start på dagen. Jag promenerade till ett av mina möten och känslan av att gå med bara armar denna tid på året är härlig! På vägen passerade jag fler som njöt av sol och värme:


Tror att jag avstår från att bada, trots värmen. Det fanns fler som tyckte så...


Klokt att titta på uppifrån en sten! "Ankor" har jag fotat förr, liksom nässelfjärilar och lila har varit en färg som följt med denna sommar. Så vad passar väl bättre än en kombination av lila höstastrar med en orange nässelfjäril på? Vilken färgkombination och vilken kick man får av den!


Vad gör väl det att hösten är här när det finns så mycket vackert att titta på!

söndag 25 september 2011

Söndagsmys

God afton mina vänner! Vi har haft ännu en varm och mestadels solig dag. Svårt att känna att det är i slutet av september. Det blev ingen vilodag i dag heller, veden skulle staplas, gräset klippas, tvättberget reduceras (det gäller att tvätta när vädret tillåter torkning ute). Lagade en smaskig gryta till middag innehållande kött, potatis, morötter, lök, purjo och kantareller. Efter allt detta var torparkärringen lika mör som köttet.


För att inte riskera att fastna i soffan, tog jag en promenad. Denna gång gick jag efter en skogsväg jag aldrig provat. Det var i sanning en vacker väg!


Mindre vackra var myggen. Jag tittade över axeln och såg fullt med eländeskryp! Om ni tänker er Indiana Jones när han hade fullt med spindlar på ryggen så förstår ni vad jag menar. Nu var det så att det fanns annat som distraherade så jag glömde myggorna. Något som lyste gult...


Det blev bara en handfull, jag hade inget att plocka i. Det fanns inga fler gula just där, men en hel del trattkantareller. Varför hade jag inte med mig en basketspelare? De har stora händer där det borde rymmas mycket svamp! Finns inga sådana i den här skogen vad jag vet. Det hadeförstås varit enklare att ta med en korg att plocka i. Tänker gå tillbaka en annan dag och rensa, he he.

En söt överraskning är att den lilla clematis jag köpte i somras har en blomma! Hoppas att den överlever vintern för jag vill ha många blommor! Det var ju det där med en lila husvägg = )


Med denna skönhet avslutar jag dagens aktiviteter. Nu tänker jag bara slappa och ta det lugnt i väntan på Mördare okänd. Eller ska jag rasta snabeldraken först...



Om någon mot förmodan inte vet vad en snabeldrake är, så kan jag upplysa om att det är en dammsugare = )

lördag 24 september 2011

Stjärnor, awarder och kanske en vinst

Någon satellit fick jag inte se igår, trots ett ihärdigt stirrande upp i skyn. Det var en vacker stjärnklar kväll - tänk vad många stjärnor det finns! Jag provade att fotografera, vilket inte var lätt. Att detta är Cassiopeia kan väl dock ingen undgå att se...


Eller Karlavagnen


Ha ha haaa! Löjliga bilder egentligen! Kunde ju bara ha duttat vita prickar på ett svart papper istället.

Som sagt, inget rymdskrot och vid ett gav jag upp. Faktiskt var himlen nog så spännande kvällen före. De molnen såg nästan ut som snömoln!


Nederbörd blev det men i form av lite vatten = ) För att koppla till temat vatten delar jag ett av mina favoritmusikstycken med er.


 Varför kom jag då in på detta? Jo, jag fick en You have a lovely blog-award av Suss. Då jag tidigare berättat om saker ni kanske inte visste om mig så passade det bra att upplysa om min kärlek till klassisk musik. Det kommer ett inlägg om detta framöver. Eftersom utmärkelsen till en del går ut på att man ska berätta fem saker så slår jag till med ett humorklipp också. Det här tycker jag är skitroligt!



När det gäller Monty Python finns det hur mycket som helst att skratta åt men jag valde denna klassiker. Nu är jag ju en motvallskärring så jag kommer inte med fler "hemlisar" om mig just nu. Tycker det är roligare att sprida ut informationen ;-)

En information som jag gärna sprider är att Anna V har ett jubileum med tillhörande utlottning. Klart att vi ska vara med, eller hur? Jag har snart ettårsjubileum, så kanske det blir något spännande då...

Nu ska jag fortsätta med mitt lördagsmys. Har himla goda skorpor och kakor som är svåra att låta bli. Risk för frosseri alltså ;-)  Vi hörs en annan dag!

fredag 23 september 2011

Rymdskrot och annat

Äntligen helg! En synnerligen bra väderprognos dessutom! Kan inte bli annat än bra, eller... Ska man få en satellit i trädgården? Ingen tycks ju veta var den kommer att slå ner. Bra jobbat, alla intelligenta människor som är ansvariga! Förhoppningsvis landar den i havet någonstans. Ni som hängt med gissar nog vad jag har för planer ikväll/natt. Rätt! Spana efter den! Just nu är det stjärnklart, men med min vanliga otur så väller väl molnen in = ( Jag är redo med kamera och stativ om utifall att...

När vi ändå är inne på temat teknologi, så har vi bytt kontor i veckan. Vi har flyttat från det jag kallar bunkern, korridoren längst ned i huset med rum på ena sidan = mörkt. Nu har vi fått celler på våningen ovanför. Ett lyft eller vad tycker ni? Från bunker till cell, hahaha! Rummen kallas celler. Undrar vad man syftar på? Kloster eller fängelse, fniss. Måste vara fängelse för alla som finns där får betalt för att utföra ett jobb = ) Det första som jag fixade var datorn.


Mina kollegor och jag har fått nya grejor minsann! Skönt att slippa tung klient också, så man kan lägga upp valfri bild på skrivbordet. Alltså blir nästa association bilder. Jag har gjort 29 A4-förstoringar av vissa utvalda fjärilar och fåglar. Bilderna kom idag och jag är jättenöjd! Vilken effekt att få se dem stora! Man kan göra annat kul med bilder också. Tidigare beställde jag anteckningsblock...


Jättekul! Jobbet blev roligare också ;-) Jag är mycket sugen på att göra en väska också och kanske en tröja. Vi får se...

I övrigt har kvällarna ägnats åt värmeprojektet. Jag har släpat hem en del fina träd och i morgon väntar denna lilla hög på mig:


Nöjd torparkärring började fredagsmyset med att dra hem och kapa upp några träd. Något annat som släpas hem numera är höstväxter. Ljung såklart och en vacker prydnasdkål. Det sistnämnda köpet var en miss...


Jättesmask med Brassica tyckte Kråkan och så fanns den inte mer... Om hon inte såg så nöjd ut! Jädrans fjäderfä! Sade T-kärringen med värme och kärlek i rösten <3


Borde ju ha fattat det, kål är gott det tycker jag också! Fast jag föredrar andra sorter, he he.

Nej, nu ska jag börja ladda inför rymdskrotet. Det senaste jag läste var att den kan synas 21.36, fast då mycket lågt. Nästa hålltid är 23.08 och då högre upp på himlen. Som högst finns den 0.37, men då har förmodligen denna kärring trynat in. Eller inte, jag brukar vara ihärdig när sådant här händer. Mången natt har jag väntat och väntat... Den rör sig i väst-östlig riktning så jag vet åtminstone åt vilket håll jag ska titta. Håll tummarna för att jag får se spektaklet!

onsdag 21 september 2011

Att kommentera

Det är visst fler än jag som har problem med att lämna kommentarer. På vissa bloggar går det inte, jag får veta att jag inte har behörighet. Då går jag via Mozilla istället och allt fungerar! Det är väl Blogger som har problem som vanligt...

Orkar inte komma med något annat idag. Mycket jobb och dessutom håller vi på och flyttar till nya kontor. Förvisso bara en våning upp, men det blev en del släpande i eftermiddags. Kvällarna har ägnats åt ved, men HU vad fort det blir mörkt nu! Jag måste inhandla en liten strålkastare så det går att jobba även kvällstid.

Nu ger jag mig för denna gång. Det är rätt tomt i huvudet så...


söndag 18 september 2011

Mer skogsarbete

Vaknade till en grå söndag. Gjorde det bästa av förmiddagen och hade ett riktigt söndagsmys. Tog täcket till soffan och åt frukost lite nedbäddad. Härligt! Faktum är, att det var lite för mysigt. Det tog flera timmar innan jag pallrade mig därifrån med siktet inställt på vedkapning. Hann inte mer än ta på mig för ändamålet avsedda kläder, när det började regna. Så går det när man latar sig! Nåväl, det var bara en liten skur.

Förutom att det finns blivande ved på andra sidan vägen, så såg det för j-ligt ut!


Hur mycket torrt och brunt ris som helst! Allt låg i en enda bråte så för att komma åt de träd jag ville ha, var det bara att börja jobba.  Att dra ris och såga bort grenar tar sin tid och jag började med att lägga allt i högar. Jag kan dra bort det någon annan gång. Till saken hör att det är en fin glänta där bakom och jag vill gärna öppna upp.


Nu ligger mina rishögar i vägen, men ni kanske förstår vad jag menar. Två och en halv timme senare kunde en regnvåt torparkärring förnöjt beskåda sitt verk.


Kvistade och klara för kapning ligger guldet där! Naturligtvis är det massor av småskräp kvar, men det löser naturen själv. Tänk vad fint det blir när jag tagit bort högarna  = )


Någon kapning blev det inte idag. Jag leker inte med elverktyg i regn! Istället plockade jag blommor innan jag gick in. Som kontrast till de dämpade färgerna från denna avverkningsplats, delar jag gärna med mig av mina buketter. Märks det att jag älskar solrosor...



 

Har som ni ser inte så många sorter som blommar nu. Jag tog in en peaceros och en HC Andersen också. Finns ingen anledning att de ska stå i regnet och bli förstörda. Det började nämligen ösa ner efter att jag kommit in. Tasse är sur och pipig för han vill ut, men inte i regnet. Han var himla söt tidigare idag, när han satt på bordet utanför köksfönstret och ville in. Vissa blir då aldrig nöjda!


lördag 17 september 2011

Forntid, nutid och delad uppmärksamhet

I början av juli gjorde jag en tidsresa här i skogen. Plötsligt kändes det som juraperioden. Det dök nämligen upp en dinosaurie på andra sidan skogsvägen. Den hade en lång snabel som åt allt i sin väg. Riktigt läskig faktiskt! Kolla in fågeln till vänster, den säger väl allt!


Riktigt kul faktiskt, jag såg inte pippin förut! Nåväl, detta monster slukade träd, eller rättare sagt dräpte dem och skalade bort grenarna. Ruskigt!


Vart har skogshuggarna tagit vägen? Ni vet de där muskulösa karlarna i rutiga flanellskjortor. De har uppenbarligen ersatts av skräcködlor. Effektiva är de, men hu så det ser ut efteråt! De lämnar allt "smått". Varför tar de ner träd som inte används? Nåväl, det som var intressant staplades snyggt upp efter vägen.


Timmerbilen har fortfarande inte varit här och hämtat stockarna. Blir intressant om han kommer när vägen är lagom blöt. Håller den då? Inte mitt problem! Hur som haver, så här ser det ut överallt numera...


En massa bråte eller... Torparkärringen ser VED! Massor av ved som bara ligger där! Det är kris på björkved i denna region så vad hittar man på då? Jo, man köper sig ett lämpligt hjälpmedel och drar hem träden = )


Det blev en elektrisk till att börja med. Jag har en aversion mot riktiga motorsågar, har väl sett Texas Chainsaw Massacre en gång för mycket, he he. Njae, egentligen ville jag inte lägga ut för mycket pengar och denna fungerar utmärkt. Från början sågade jag för hand, men gissa om det var jobbigt! Det jobbiga nu är att kvista av och dra hem träden.

Jag pysslade med detta i eftermiddags och sedan klöv jag, medelst yxa förstås. Det finns gränser för vilka moderniteter en torparkärring skaffar sig, fniss. Ett par kärror blev det innan myggen utlöste ett smärre psykbryt!


Den ved jag pysslar med nu blir bra till jul ungefär. Hoppas att det inte regnar i mörrn så jag kan fortsätta! Detta kallar jag hemmagym och så otroligt långt från mitt arbete. Jag älskar verkligen att arbeta med kroppen!

Jag har alltså tillbringat hela dagen utomhus. På förmiddagen åkte jag på spaning efter lingon. Hittade inte så många men blåbär blev det. Sen såg jag...


Trattkantareller! Nu kan vi snacka om delad uppmärksamhet, vilket inte alltid är så lätt. Det åkte svampar ner i bärhinken och bär i svamppåsen. Vojne, vojne. En underbar start på dagen var det och det tog inte lång tid att få ihop detta gäng:


He he he. Summa summarum har detta varit en givande dag. Känns lite som att hamstra inför vintern, som de gjorde förr. Vaddå känns, det är ju det jag gör! Gissa om jag kommer att känna mig stolt och nöjd till jul när jag eldar med mina egna vedträn och äter trattkantarellsoppa!

Nu förstår ni att jag är en tämligen anspråkslös person, som verkligen njuter av de små tingen i livet (även om jag gillar att köpa dyra skor ibland, hihi). Som avslutning bjuder jag på morgonens måne, med kratrar och allt! Tack för att ni delade denna dag med mig och ha nu en fantaastisk lördagskväll mina vänner!


tisdag 13 september 2011

Höstkänning i trädgården, eller...

Här gör sig resterna av Katia påminda, det blåser halv storm. Torparkärringen tycker om stormar, fast det är lite läskigt också. Fördelen är att myggen definitivt blåser bort, alltså gick jag ut och planterade skottet från rönnsumak som jag grävde upp i våras. Det har rotat sig bra (och redan producerat ett sidoskott). Den fick sin plats i dynamitlådan jag köpte på auktionen i somras. Den lådan torde bli sprängfylld ganska snabbt då detta träd växer rejält! Och nej, jag ska inte ha solcellslamporna så där. De åkte dit bara för att jag ville se om de lyste (svar nej).


Tänker peta ner ett gäng lökar i lådan så blir det fint till våren!

Nu var det ju frågan om höstkänning. Det finns de som inte fattat, eller liksom t-kärringen vägrar fatta, att det är höst. Claude Monet har ett gäng, något skrufsiga, knoppar:


Det samma gäller HC Andersen


De höga rosenskärorna blommar för fullt!


Japansk underblomma, mirabilis jalapa likaså






Minsann kämpar rödmalvorna också på och vägrar tro på att det är mitten av september!


Makalös kraft det är i dessa blommor! En annan som vägrat ge upp, trots en hård uppväxt är dahlian jag köpte förra året. Den står i det som Kråkan valde ut som ny "badplats" och är väldans sen med att fundera på blomning...


Bättre sent än aldrig! Nu får jag hålla koll på termometern så inte frosten plötsligt kommer och saboterar. Det känns långt borta dock, vi har 16 grader nu ikväll, trots stormen.

Det jag har börjat pyssla med som faktiskt innebär ny säsong, är att slänga fula ettåringar. Hängpetuniorna har ersatts med astrar, men av någon outgrundlig anledning är de också lila = )


Att det faktiskt är höst på gång går inte att missta sig på. Ett par lönnar vid grannens sommarhus vittnar om detta. Jag erkänner att det är vackert...


Innan jag slutar måste jag visa "gästen" jag hittade på kontoret idag. Jag har börjat ta med lite pelargoner som stått ute och då kan det följa med typer som man inte visste fanns.


Den matchar krukan perfekt! Undrar om det är en kameleont i skalbaggsform? Det får vara hur det vill med den saken, så länge den inte hittar på dumheter får den stanna kvar!