lördag 31 mars 2012

Allväder, trädgårdspyssel & pippisar

Ja denna vecka har det verkligen varit alla väderlekar. Det började med sommarvärme, 18 grader och stor sol. Synnerligen behagligt fast alldles för tidigt. Ett par morgonar har jag skrapat bilrutorna dessutom... Efterhand blev det "kallare", bara 10 grader sisådär. Idag vräkte snön ner! Tack och lov så låg ingeting kvar, marken är för varm. Någon luftvärme har det dock inte varit, en liten stackars plusgrad bara. Bra temperatur för att jobba ute alltså = )

Jag drog igång ett nytt litet projekt vid dammen bredvid rabatten jag grävde förut.


Hmm, tror jag måste zooma in lite så ni ser skojsigheten. Ett ögonblick!


En av mina fina krukor glömdes ute förra året med följd att den sprack. Buhuuu! Nåväl, idag kom jag på att lägga den bland stenarna. Det syns inte så väl, men jag har lämnat en del i mitten där jag tänker plantera något. Skulle så gärna vilja ha en mörkröd krasse men kålfjärilslarverna lär ta kål (hihi) på den.

Innan jag fortsätter med trädgårdspysslet måste jag uppdatera fågelfronten. Idag har jag haft besök av två sorter jag aldrig sett förr. Först kom grönfinkarna, men de var inte så sugna på att fotograferas. Jag smög allt jag orkade och fick åtminstone en på bild.


Underbara färger! Riktig påskskrud = ) Sedan såg jag ett par nya från sovrumsfönstret och konsulterade fågelboken. Rödhake! Har aldrig sett en sådan och vilka raringar det är! De ville inte vara med på bild, jag försökte flera gånger men de drog fort som attans. Torparkärringen blev lite sur, men hon är ju envis som synden så det blev dagens andra projekt. Hur det gick? Ni får väl vänta och se, he he.

Mina utgrävningar från i vintras var det läge att fortsätta med. Jag började med att fylla på mer jord men hejdade mig. Det var nära en typisk t-kärring grej, nämligen att tänka efter efter. Om jag fyllar allt med jord, hur ska jag då kunna komma åt blommorna? Detta ställe är tänkt som odling (i liten skala) av blommor jag kan ta in. Jag måste ha en gång emellan! Alltså avstannade arbetet...


Ja ja, det blir nog bra så småningom. Jag ligger bra till i tid och det blev ju ingen vinter trots dagens snö. Hur gick det då med rödhaken? Jodå, ännu ett bevis för att tålamod lönar sig. Vilken supergullig pippi det är! Jag är överförtjust!


Kan tänka att denna pippi kommer i fokus längre fram ;-) Innan jag slutar måste jag visa ett verkligt vårtecken. En arbetskamrat uppmärksammade mig på att en magnolia hade börjat blomma i parken. Magnolia i mars??? Hon hade rätt och jag hoppas att kylan inte tar knopparna för trädet är proppfullt med knopp! Jag skulle vilja se det i full blom! Nåväl, bildbevis finns i alla fall. Njut mina vänner och ha en fortsatt fin lördag!



                                Kramar
                                                                         Lisa

lördag 24 mars 2012

And the winners are...

Det blev mycket uteliv idag. Vissa torparkärringar "råkade" sitta i solen med sin bok halva dagen, he he. Var ju tvungen att läsa ut den! Kan då upplysningsvis berätta att vi haft ännu en fantastisk dag. Har tagit ett nytt rekord också, fått en lätt solbränna. I mars! GILLA!!!

Så, ska jag inte hålla er på halster längre. Maken har varit lottdragare och vinnarna är:

Anna (Anna Vattenkannas trädgård) vinner bild nr 2
Suss (Suss & Kai) vinner bild nr 3
Gunilla (Norrskenets trädgård) vinner bild nr 1 

Jättegrattis till er, kära bloggvänner!

För att jag ska veta vart jag ska skicka bilderna, vänligen maila adressen till mig:
shaheenlisa@hotmail.com

Eftersom det handlat lite extra om fåglar dessa veckor, bjuder jag på en liten anekdot från vårvärmen. Ha en riktigt mysig lördagkväll och en minst lika fin söndag!


Vilken härlig dag! Det är så kul att sitta här och spana på alla andra pippisar. Är det inte en gråsparv som sitter där borta?



Men vad nu? Är han knäpp eller? Bada i mars!!!


Tjohoo, vad härligt att doppa huvudet i vattnet! Man får ju solsting annars!


Aaahhh, nu känner jag mig som en ny sparv!


Helkoko! Nu tittar jag åt ett annat håll istället. Det måste finnas något bättre att spana på...

                                     Kramar
                                                                         Lisa


torsdag 22 mars 2012

Underbara vårtecken!

Inget lidande här direkt. Igår var det 16 grader och idag...


He he he... Observera att det är tempen i skuggan = ) På min promenad genom parken efter ett jobb såg jag riktigt många vårtecken. Förutom vårblommor (som ju hängt med ett tag nu) fångade denna underbara varelse min blick:


Till artlistan kan även läggas pärlemorfjäril, citronfjäril och en sorgmantel! Ingen av dem hann jag fotografera dock.

Det finns andra flygande vårtecken också. Igår såg jag en vigg, men den får ni inte se för bilden blev oskarp. Jag hoppades få se den idag också, men icke. Istället hittade jag storskrakar. Något som fascinerar mig vad gäller fåglar, är hur de skiftar färg beroende på ljuset. Vid första anblicken ser han svart ut...


I direkt solsken blir han jättevacker!



Schysst näbb förresten, hihi. Herr Storskrake var inte ensam, frun fanns i närheten. Hon hade varit till frissan och fixat frisyren. (ber om ursäkt för bildkvaliteten)



Hon ville se ut som torparkärringen, ha ha haaa! Cool pippi hur som helst. Som vanligt blev det lite action i fågelvärlden. Det är alltid intressant att tjuvlyssna på dem ;-)


Hallå där! Stanna så jag får prata lite med dig. Den där bruden, är hon med dig eller?


MEN STANNA DÅ!!! jAG PRATAR MED DIG! Jäkla surgubbe...

Jag väljer att inte återge allt som sades. Det lämpar sig inte för era små oskyldiga öron.

Ett sista vårtecken är att t-kärringen varit ute och pysslat en stund på kvällarna. Jag har börjat fylla jord i rabatten jag grävde i januari (aahh, sug på det - gräva i januari). Vidare har jag börjat vända jorden på nästa ställe jag grävde ut (under samma månad, kafniss). Åååh, vad jag älskar lukten av jord! Tala om att livsandarna vaknar! I morgon ska jag sluta tidigt, även denna vecka har dagarna blivit långa = flextimmar. Flit lönar sig!

Slutligen, kära vänner, passar jag på att påminna om att dragningen i utlottningen är på lördag. Ni som vill vara med har alltså fortfarande chans. Ha nu en riktigt fin kväll, vi hörs!

Kramar
         Lisa



lördag 17 mars 2012

Koltrastar i fokus

Jag skrev ju i samband med utlottningen att jag skulle ha lite fågeltema fram till dragning. Det är väl bäst jag håller vad jag lovat, hihi. Får jag presentera Herr och Fru K:

Herr K...


Fru K...


Detta var som ni ser en tråkig dag vädermässigt. Varken Herr eller Fru K var speciellt imponerade över snön. Deras kommentarer står hädanefter under bilderna.


Var i Herrans namn är smasket? undrar Fru K och gräver vildsint i snöhögen.


Herr K är enig med frugan och även han är irriterad: Jag får väl skotta själv då när inte torparkärringen gör det! Dålig service på detta matställe!

Faktum är att Herr K inte mår så bra i snön. Han blir ganska deppig av den...


Men han orkar inte deppa hur länge som helst...


Jag säger bara en sak: BLÄÄÄHH för snö!

Efter att Herr K fått ur sig sin frustration, blev han som vanligt. Alltså ganska stursk! Fru K är mer timid och håller oftast en låg profil. Herr K vill hur som helst abbonera restaurangen för egen räkning. När det kommer andra gäster blir han tjurig...


Å vad är du för en joxare då? Har du bokat plats, eller?


Inte? Men bort med dig då, det är min mat!!!

Så gott folk, kan det vara i koltrastarnas värld. Bilderna togs i början av februari, då vi hade vinter. Nu är det ju som bekant vår i de Småländska skogarna och familjen K besöker sällan Torparkärringens drive-in restaurang. De är kvar men hittar förmodligen annat smask i buskarna. Skönsången bjuder de mig på i alla fall = D

I övrigt har denna lördag ägnats åt ved igen. Jag har klyvt upp det jag kapade förra helgen. Det blev inte så dumt, fast ingen megamängd. Den förra ägaren tog ut träd som han lämnade kvar på plats och det är ju onödigt att sådant ska ligga och skräpa. Alltså började jag kapa upp dem också. Jag kan meddela att det känns i gammkroppen! Riktigt slut i ryggen är denna torparkärring ikväll. Jag klagar inte, det är en skön känsla och en ännu skönare känsla att titta på den staplade veden och tänka att jag har gjort det själv! Sedan finns det en bonus till i detta, nämligen att jag får gå omkring i min favoritkostym. Arbetskläder och gummistövlar, he he. En härlig kontrast till arbetsmunderingen ;-)

Ha nu en riktigt mysig lördagkväll. Fler rapporter från pippisarnas värld kommer!

                                   Kramar
                                                                                 Lisa


fredag 16 mars 2012

Vårtecken och tecken på våld

Lagom suspekt rubrik, eller hur? Jag kommer att varna i god tid när det blir läskigt.

Tisdagen blev lika fin (ännu finare faktiskt) med sol och 17 grader. Sedan blev det mer normalt med lagom mycket plusgrader och i går morse var det -3. Om det säger jag BLÄÄÄHHH! Nåväl, det är bara i mitten av mars ännu. Idag har det varit kalas igen med +14 och jag lämnade jobbet efter lunch. Någon "bonus" ska man välan ha efter en vecka med extralånga dagar!

Just det, vårtecken var det ju. Krokusarna blommar för fullt och narcisserna börjar visa sig.


Jag spanade vidare och hittade många tulpaner som busar med mig. Att jag kallar det busa beror på att jag inte kommer ihåg vad jag satte för lökar! I två rabatter har jag koll, men vad detta ska bli har jag ingen aning om = )


Känns som en trevlig överraskning att se fram emot! Jag försökte mig på att klyva lite ved, men det känns att gammkroppen inte är i fas efter influensan ännu. Det blev alltså inte så mycket. Istället satte jag mig ner med min bok; Frostnätter av Arnaldur Indirðason. Denne islänning gillar jag skarpt, så man kan säga att nedsatt torparkärring satt. Blev en bra stund med näsan i boken. Det är under denna mysiga lässtund som anspelningen på våld kommer in. Jag hörde och såg Tasse in action...


När jag tittade närmare på bilden såg jag vad som hände...



Det där kära vänner, är svansen på en muslus. Jag hörde den också. Även om jag älskar min Tasselus, så har jag svårt för att tycka om det katter gör med sina byten. Vi vet väl alla att man inte ska leka med maten! Tasse struntar i den regeln och gör som tassar gör.


Hur läskigt jag än tycker att detta är, så är det fascinerande att studera en katt i detta läge. Så totalt fokuserad och alldeles spänd i kroppen. Jag håller helt klart på att förvandlas till en riktig torparkärring, för denna gång tog jag bilder på detta. Vanligtvis brukar jag rusa fram och rädda mössen. Jag ska väl erkänna också att på detta avstånd såg jag inget, det är när jag förstorat bilderna som jag verkligen såg eländet. Det är nu en liten varning är på sin plats. När jag förstorade upp kommande bild blev det riktigt jobbigt. Det är vad man kan säga en stark bild och ganska otäck. Inget blod eller så, men musens ansiktsuttryck gör ont i en t-kärring! Här kommer den:


Nu räcker det, eller hur? Jag lämnade det våldsamma djurlivet åt sitt öde och återgick till min bok. Till Tasses fördel talar att han faktiskt gör processen kort med sina möss. Kanske minns han när en viss skogskvinna kom med vattenkannan förra sommaren...

För att ni ska sova gott i natt, slänger jag in en betydligt trevligare bild. Här blommar amaryllisarna fortfarande och denna är så otroligt röd och vacker!


Nu känns det bättre = ) Känner också att det är läge att förtydliga lite runt utlottningen. För att delta bör man skriva i kommentaren att man vill vara med. Nu är det förvisso ingen våldsam tillströmning, men ni som vill vara med kan väl meddela detta. Just nu ligger ni ju bra till, he he. Har dessutom insett att min egen länk inte fungerar så jag ska försöka rätta till det. Mycket kan jag, men att trixa med datorer hör inte dit!

Ha nu en underbar fredagskväll! I detta hus ska vi fortsätta med Harry Potter-veckan. Nu har vi bara de två sista filmerna kvar. Fredagsmysiliarmus på er!


              Kramar
                                        Lisa

måndag 12 mars 2012

WOW!

Jag vill egentligen inget särskilt mer än att få dela min oerhörda glädje med er. Kan ni fatta att det varit 16 grader idag! I skuggan! Aldrig har jag upplevt något liknande den 12:e mars. Det känns förvisso konstigt, för det är tidigt. Klagar gör jag då definitivt inte, det var underbart att sitta ute en stund på lunchen = )

Gårdagen var också fin, men "bara" runt 10 grader. Jag satt ute och myste hela dagen och fick lite färg i ansiktet på köpet. Förutom att tre örnar kom förbi, hände det inte så mycket vad gäller djurlivet. Eller... Är det ett lejon som sitter och spanar nere på savannen ;-)


Måndagsmys på er alla!


Kramar
       Lisa

lördag 10 mars 2012

Utlottning!

Men först blir det en väderrapport, hihi. Vi har haft ett par dagar med varmt och skönt. Tyvärr har det blåst som attans idag, men tvätten torkade bra! I övrigt har dagen ägnats åt ved. Denna gång var jag smart och använde bilen för att ta hem träden från skogen. Betydligt mer lättvindligt. Nu ligger det en liten färdigkapad hög på gården och väntar på klyvning. Måste laga yxan först...

Så över till det rubriken utlovar; en liten utlottning. Mina bloggvänner är så duktiga på att ha utlottningar eller tävlingar och torparkärringen vill inte vara sämre. Det ni tävlar om är detta:







Bilder signerade Lisa in the Woods ;-) De har A4-storlek och kommer utan ram, detta för att förenkla frakten. Vad ska man då göra för att vara med? Samma som hos alla andra såklart!

1. Skriva en kommentar och i denna även berätta vilken bild du helst vill ha = en lott. Det skulle ju kunna hända att flera vinnare önskar samma bild, så gardera gärna och skriv ett alternativ till.
2. Om du inte redan är följare, så är det dags. Detta genererar ytterligare en lott.
3. Skriv om denna utlottning och länka till detta inlägg så har du säkrat tre lotter.

Dragningen är den 24 mars, så ni har gott om tid, hihi. Självklart under strikt kontroll av maken (som inte får vara med och tävla, fniss).

Denna gång är det alltså fåglar som gäller. Jag kommer att ha lite fågeltema fram till dragningen också, det finns ett gäng bilder som ännu inte visats här. Nu, kära vänner, ska jag kolla vidare på Melodifestivalen. Min favvo alla kategorier är Lisa Miskowsky. Jag är lyrisk både av låten och de underbara dansarna! Jag gjorde en egen fågeldans vid kakelugnen när hon sjöng. Minst lika bra, ha ha haaa!

Lördagsmys på er så hörs vi snart igen!

Kramar
      Lisa

söndag 4 mars 2012

Torparkärringen i spår och ur spår

The Torparkärring is back! I dubbla avseenden. Jag reste hem från Skåne på tisdag kväll och var lämpligt mör vid hemkomsten 22.40.  För att backa lite, så måste jag säga att de har en kul utsmyckning vid spåret. Ett antal "tågfönster" som man kan titta ut genom. Man reser genom olika länder och denna utsikt såg nice ut.


Nu är det ju så att denna t-kärring kan vara lite busig och ett litet äventyr är aldrig fel. För att förgylla resan bestämde jag att göra något jag funderat på i flera år, nämligen besöka lokföraren. Alltså stack jag in näbben där när vi stod på station och det såg riktigt mysigt ut!


Många spännande knappar att trycka på, men torparkärringen lyckades hålla småfingrarna i styr, he he. Nu kommer vi till det lite mer busiga i det hela, kolla denna länk.

Det busiga är att det inte är tillåtet att vara där inne under färd, av säkerhetsskäl. En självklarhet, så jag stannade inte så länge. Vädret var inte så kul heller, mörkt och dimma, vilket gjorde att det bara blev en liten snutt = )

Jag började skriva detta inlägg redan i måndags, insirerad av en kommentar, men jag spårade ur lite. Det är ju inte så ovanligt som ni vet. Temat är jordhögarna...

Tack och lov är det inte min äng. Jag har inget emot skåningar, men mullvadarna får de behålla. Inte ens en djurvän som jag tänker försöka ta med några hem = )


 De är annars ett rackartyg. Mullisarna alltså, inte skåningarna. Även om de är söta (gäller både skåningar och mullisar, fniss) så förstör de väldigt. Alltså mullvadarna menar jag. Som förstör. Skåningarna förstör inte, eller ja det kanske de gör ibland. Förr gjorde de det mycket, fråga danskarna, ha ha ha. Fast Skåne hör ju egentligen till Danmark, eller var det tvärtom... 

Jag tror jag slutar denna diskussion här, innan det blir fullständigt knas ;-) Tänk, vad hjärnan hittar på när man är trött. Fast det var en dålig ursäkt. Jag är ganska bra på att spåra ur oavsett. Nu finns det säkert någon ondskefull typ som tänker att jag drack läsk utan "e", men nehej du! Jag tycker inte om ofärgade vätskor med procent. Ska det vara så ska det vara rödfärgat med ljud (finns inget verktyg för att göra en fotnot så jag förklarar på slutet för den som inte hänger med i svängarna). Vi byter fokus nu...

...och återgår till nutid och förklaringen till att t-kärringen är tillbaka i dubbel bemärkelse. Detta skrivs nämligen från sjuksängen. Ja, ni läste rätt! Vi har på nyheterna kunnat höra att influensan brutit ut i länet och gissa vem som vaknade av frossa under natten till torsdag? Det blev värre och värre så jobbet var det bara att fetglömma. Under tre dagar har jag haft närmare 40 graders feber, med perioder nere runt 38. Alla övriga flunsatillbehör också, där huvudvärken varit värst. I natt har det inte varit så farligt och i morse låg jag strax under 38, yippie! Nu ska jag vara försiktig med jublandet, för i går morse hade jag 38,5 men efter lunch var jag närmare 40 igen = (

Nåväl, jag är hoppfull och bästa medicinen är på väg. Maken kommer hem idag! På riktigt! Hoppas att de inte ringer och vill ha upp honom på jobb igen - att han hittar något här. Vi får leva i nuet och verkligen Carpe Diem!
 
Kramar
Lisa

Förklaring till ordklyverierna: Sprit"e", läsken jag drack ni vet och så rödtjut ;-)