söndag 27 maj 2012

En kombo som lever farligt

Ännu en fantastisk dag vädermässigt. Mitt nya söndagsnöje har blivit att ligga i en solsäng och läsa. Ett riktigt trevligt sätt att tillbringa dagen. Något lite har jag välan gjort också. Jag fick för mig igår att jag skulle göra en liten häck av lavendel. Fram med spaden alltså.


Trädgårdsarbete är kul, ända tills man upptäcker att man befinner sig i ett moln av svidknott! Jag lade ner arbetet och fortsatte idag i stället. Det som saknas är en stenkant mot "vägen". Jag har vissa funderingar på att plantera ett par The Fairy-rosor framför lavedeln. Jag har två som ska flyttas. Vi får väl se...


Så över till kombon. Jag har inhandlat blomster till en färgstark kombo. Härligt!




Myspys! Nu hör det till saken att det finns fler som gillade denna kombo, framförallt de blå blommorna. Denne någon heter Kråkan och när jag höll på att plantera stod hon och norpade av dem. Torparkärringen skällde på henne, med tveksamt resultat. Nåväl, lådan kom på plats och t-kärringen kände sig mycket nöjd. Ända tills jag tittade ut genom köksfönstret en stund senare...


Fågelskrälle! De måste vara väldans goda med tanke på vilken ansträngning hon gjorde. Hon balanserade och gungade på planteringsstegen och var nära att falla ner. Jag har flyttat stegen nu och jag hoppas att hon låter dem vara. Förmodligen flyger hon väl upp på altanräcket istället...

Vad mer kan jag bertätta? Jo, igår var det marknad i Staden så jag åkte på utflykt. Som vanligt mest skrot, men lite blomster inhandlades. En canna och en calla att ha på altanen.


På det hela en fin helg med både lättja och trädgårdspyssel. Precis som det ska vara när det är sommar! SYrenerna blommar för fullt och trädgården doftar underbart! Med skyar av lila önskar jag er en god natt och en mysig måndagmorgon!



Kramar från

Lisa

fredag 25 maj 2012

Misslyckad kombo, vanvittsaffärer? och uteliv

Det blir verkligen inte alltid som man tänkt sig. Jag planterade ju lökar i höstas, de stora gulrödorangea tulpanerna och lila allium. Tulpanerna har blommat så man häpnade och nu håller de på att vissna...


Vad händer då? Jo, nu blommar löken! Väldigt fina, men jag hade ju hoppats på en snygg kombo. Nåväl, naturen gör som den vill. Det är bara att foga sig.


Jag känner mig inte så nöjd över slutresultatet hur som helst. Suck...

Vad som däremot är en perfekt kombo är bikini och gummistövlar ;-) Det har varit kvällens dresscode här i skogen. Någon bild på det blir det inte! Det finns gränser för t-kärringens galenskaper, ha ha haaa!

Eftersom detta är ett multi-inlägg, så går vi över på de eventuella vanvittsaffärerna. Torparkärringen hade några saker på sin inköpslista idag. Bland annat en liten musikmaskin att ha i trädgården. Jag gillar ju som bekant att lyssna på musik när jag pysslar ute och maken tog vår lilla spelare när han åkte. Apropå det, nu har han varit borta i nästan två veckor, redan. Vad tiden går! Snart ät det juli och vi träffas igen!

Den fungerar utmärkt, så jag är nöjd. Nästa sak på listan var ett par shorts och några toppar/t-shirts. En inventering av garderoben visade att det inte fanns mycket att hänga i julgranen. Varför man nu skulle hänga kläder i granen... Eller ha en julgran på sommaren...

Vad jag INTE skulle ha, var nya skor. Chefen upplyste om att "min" skoaffär hade 20 % idag. Illa dålig information om man är som mig. Såklart var jag tvungen att gå dit och ett extra par sandaler mår man inte dåligt av. Nae, det är nästan nödvändigt : )


Liite duktig var jag iaf. Jag hade fram tre par som var intressanta, men jag lyckades behärska mig. Sommaren har ju precis börjat och jag vill ha något kul kvar! Ok, topparna då? Eeehmmm... Jag hittade en affär jag aldrig varit in i och där skulle jag kunna shoppa loss! Så otroligt mycket kul och allt i lysande, glada färger! Ägaren må ha trott att jag rymt från någon skyddad plats eller nåt, så hypad som jag blev. Även här fanns självbehärskning, men ett intressant fenomen börjar visa sig. T-kärringen gillar lila i trädgården och nu börjar jag falla för kläder i lila också. Har en del lila plagg sedan tidigare och nu det här.

Byxorna är helkul. Indiska fiskarbyxor. Gilla! Fick inte riktigt till bilderna på tunikan (f-n jag ser ut som ett hus där! Jag som är ganska liten :P ). Helmysiga kläder hur som helst.
Utelivet då, förutom naken/rumpchocken ikväll? Ja, det blommar några smålökar som jag glömt bort att jag petat ner. Kommer inte ihåg vad de heter heller men OJ vad söta de är!


Sen så är jag barnsligt lycklig över att en av mina rhododendron har börjat blomma! Jag har aldrig haft någon förut, så det är STORT = ) Jag haar dessutom stort hopp om att de ska överleva, för de planterades i fjol och de verkar må bra. Just denna är en helt ordinär sort som finns i var mans trädgård (och nu även i min, tjohoo).


Vidare så är jag glad över att fjolårets frösådda flikhortensia överlevt. Den är liten, men den lever! Kärleksblomstren stretar också på. Jag fattar inte om de är fleråiga eller om de frösår sig själv. Hur som helst så kommer de tillbaka på flera ställen även detta år.


Hmm, nu har jag nog inget mer ikväll. Kan förstås berätta att det varit varmaste dagen idag, därav den minimala klädseln, hihi. Och så kan jag meddela att getingbo nr 2 är bebott. Jag skulle riva ner det ikväll, men det var lite svårt. Det sitter längst in i uterummet och pinnen/plankan är inte hur lång som helst. Alltså missade jag och rörde bara boet lite. Då började det surra där inne = när Torparkärringen rör sig står blixten stilla - gammalt skogsordspråk. Får göra ett nytt försök i morgon och då vet jag ju att där finns liv, huuu :/

Lev och mys, på återskrivande!


onsdag 23 maj 2012

Sommarkänslor för folk och (flyg)fän

Hoppsan, vi fick visst sommar på riktigt! Det har varit kalasväder länge nu och temperaturen ligger på över 20 grader varje dag. En stor sol på det dessutom. Underbart!

Nu är det inte bara torparkärringar som får nytt liv i värmen, allsköns flygfän har dykt upp. I lördags upptäckte jag två små getingbon i uterummet. HU!


Bålgetingen på bilderna har inget med bygget att göra, men även de har kommit fram. Ni vet ju att jag inte är överförtjust i getingar, men att jag numera kan leva med dem. Faktum är att i måndags slog det slint i huvudet på mig och jag förvandlades till The Torparkärring from Hell. Gick in i uthuset för att hämta krukor. Såg en geting och ett påbörjat svartbygge. Neheej du! sa t-kärringen, tog en pinne och rev ner boet. Inga byggnationer utan bygglov och något sådant hade jag INTE beviljat! Innan jag gick in på kvällen fick jag horn igen och tog en låång pinne och rev ner ett av boen (men hur blev det där, boen. Känns inte bra det ska nog vara bona eller...) i uterummet. Jag lovar att det tog en millisekund att springa in ;-) Jag kollade inte om det fanns någon där heller, he he. Gissa om jag var stolt! JAG hade rivit ner ett GETINGBO!!!! Nummer två har jag inte gett mig på ännu...

Nej, nu går vi över till något mindre dramatiskt. Torkan har medfört att dammen är utan vatten och då passar det bra att städa ur den ordentligt.


Det ser riktigt bra ut utan vatten. Nu är det inte så att allt täcks av vatten. Ön i mitten är just en ö och rabatterna överst på bilderna ligger en bit ifrån. Däremot når vattnet nästan ända fram till gräskanten i den nedre delen av bilden här ovan. "Viken" till vänster på bilden under blir också vattenfylld.


Bakom "udden" satte jag en klippstånds som levt en tynande tillvaro på ett annat ställe. Den verkar trivas, för den har växt ordentligt. Dagliljan bor numera i rabatten jag fixade efter nyår och även den har fått nytt liv. Lyckade förändringar = )


Bakom dammen har jag som ni vet planterat mitt nyinköpta träd, purpurapel profusion. Jag hoppas att den ska trivas i sin blå låda, de rosa blommorna passar utmärkt till det blå (som inte syns på bilden, hihi).


Så har jättedaggkåpan och pärlbräken också fått plats vid dammen. Min miscantus flyttar jag runt hela tiden, för jag kan inte bestämma mig. Nåväl, det löser sig nog!


Så underbart "oenhetligt" detta inlägg är! Här blandas det friskt mellan vanliga bilder och collage med eller utan pynt ;-) Absolut inte min stil egentligen, jag vill ha det enhetligt, men man kan välan prova att släppa loss ibland, hihi.

Vad har jag mer att komma med då? Jo, lite hjälp från er som är duktiga på träd. Jag "träffade" denna lönn idag och blev helt betagen! Så makalöst vacker den är! Jag är inte bra på träd, men den heter säkert blodlönn. Allt rött heter ju blod i förnamn. Den står i zon 2 i alla fall och den tycks frodas oerhört. En sån vill jag ha! Undrar om det går att ta skott från den, det finns ju ett gäng längst ner vid stammen...


Som ni ser så är bladen flikigare än på en vanlig lönn och de är mindre. De lyste verkligen i solen!

Neej gott folk, nu håller ljuset på att slockna här. Eller rättare sagt, t-kärringen håller på att slockna. Bolibompa är slut för lääänge sedan (och jag missade det pga utelivet, shit he he) så det är hög tid att krypa till kojs. Jag avslutar med ett av dagens inköp, en rar hängsurfinia som tillsammans med sin syster nu hänger på farstubron. Lev & må, kära vänner!


Kramar från
Lisa

lördag 19 maj 2012

Inga fåglar sade Pinoccio...

Nej, faktiskt har jag inte jagat fåglar idag. Eller jo, lite. Jag hade span på en fågelholk och upptäckte att talgoxarna flyttat in. Så kul! Men nu skulle det inte handla om pippisar utan om trädgård.

I onsdags skulle torparkärringen ut och fara. I vårt skrå har vi länsträff två gånger per år och det är alltid lika kul att träffa kollegor. Det var en mycket givande och inspirerande dag. Planen var att jag skulle åka till en plantskola på hemvägen, men såklart körde jag fel. Eftersom jag hamnat på en väg som skulle ta mig hemåt, så tänkte jag: Go with the flow, t-kärring! Att köra denna väg var en fröjd jämfört med E22:an. Jag färdades genom ett Småländskt sommarlandskap fyllt med gamla torp, kor, får och hästar. Vad jag njöt!


Det gick upp en sak för mig där jag susade fram, nämligen att vägen går förbi mitt favvoställe när det handlar om växter. En mindre plantskola ägd av ett polskt par och priserna är inte av denna världen. Dessutom avrundar han alltid neråt och denna gång sparade jag 65 kronor = ) Tro inte att det är dåliga växter han har, tvärtom. Förutom purpurapeln (225 kr för ett träd som är 1,2 m högt) ni sett tidigare, slog jag till med lite annat smått och gott. Eftersom jag totalt fastnat i Picasaträsket så blir det ett collage, hihi.


Eldtornet har jag inte köpt. Det är en pytteliten stickling jag har tjyvat utanför jobbet. Den växer, men det lär dröja innan det är en stor buske. Vingnöten känner ni igen, det är en av mina frösådda och även de växer. Av inköpen är jag gladast över hasselörtsplantorna. Jag försökte fröså ifjol med dåligt resultat. Nu har jag två plantor!

Ooiiii! Jag höll på¨att glömma väderleksrapporten! Vi har sommar nu = ) Dessa lediga dagar har varit fantastiska och denna dag är hittills bäst. Runt 20 och strålande sol! Äntligen väder för att vara ute i shorts och linne. Någon som verkligen njuter av värmen är Kråkan. Vi satt och solade tillsammans en stund och hon blev bara tröttare och tröttare. Ögonen gick i kors och till slut föll hon praktiskt taget omkull och lade sig och myste. Eftersom jag plötsligt fick en näsa som Pinoccio så kommer ett litet Kråkcollage. Det måste ju finnas en fågel i inlägget! Vänta bara till fjärilarna kommer på allvar, ha ha haaa!


Åååh, vad jag tycker om min Kråka! Hon belv ännu finare med softat ljus... Jag tror ni får en bild till, med lite äppelblom på. Just detta träd är en liten skapelse som förmodligen har kommit till genom frö. Det står bredvid vår bilparkering, inklämd mellan annat jox. Kanske borde jag rensa lite rumtomkring och gödsla eller något. Det fanns ett stort vackert äpple där i höstas...


Förutom tulpanerna, blommar inte så mycket just nu. Det kan bero på att jag inte har så mycket flerårigt ;-) Jag kör ju med ettåringar som bekant. Helt utan blomterfägring är jag dock inte, det finns lite färg här och där.


Så sanslöst kul det är att leka med bilder! Här kommer en till = )



Förutom att leka med datorn har jag börjat olja in trädäcket. Snålkärringen hade köpt en 3 liters burk och den räckte till halva uteplatsen (den är på 23 kvm). Sen har vi trädäck utmed hela framsidan av huset också så jag får lov att köpa mer, mycket mer. Vi har aldrig oljat in något och detta är tredje sommaren. Gissa om träet slörpar i sig! Fint blir det hur som helst och i år ska jag inreda altanen. Jag vet inte varför, men jag har helt tappat fantasin när det gäller den platsen. Nu börjar ideérna ta form, så vi får se hur det slutar.

Med detta tackar jag för mig för denna gång. Till nattugglorna önskar jag en fortsatt mysig lördagskväll, till de sömniga en god natt!

Lördagskramar från
                  Lisa


fredag 18 maj 2012

Tok-Lisa

Ja, det kan man verkligen kalla mig. Efter lunch blev det kanonväder så jag började med att slappa i solen. Sedan skulle jag åka en sväng på affären och där börjar tokerierna...

Plötsligt ser jag en fiskgjuse som hovrar över en åker. Som vanligt tvärnit med bilen och ut med kameran. Fågeln var för långt bort för att jag skulle känna mig nöjd, så jag körde närmare. Nu är det en gång för alla så, att fåglar gör som de vill och de förflyttar sig gärna. Så även denna pippi. Jag förföljde den några kilometer med bilen och sedan till fots. Så småningom kom jag ganska nära och tog fler bilder. Kan säga att jag MÅSTE börja plocka med stativet varje gång jag åker någonstans. Det är ett säkrare sätt att få bra bilder. Nåväl, jag har plockat ut några och de får tala för sig själva...










Med detta önskar jag er en fin fredagskväll! Tack också för alla fina kommentarer! Ni är guld värda kära vänner!


Kramar
Lisa

torsdag 17 maj 2012

En händelserik dag!

Det har verkligen varit en ledig dag idag. Tankar på att åstadkomma något har funnits, men det har liksom kommit annat i vägen hela tiden. Ta vad som hände när jag varit och handlat t.ex. Jag fick för mig att åka ner till hamnen och titta och vad såg jag då...


Minsann, ett gäng storskarvar! De är häftiga tycker jag. På en sten en bit bort stod en ensam skarv och predikade. Passande med tanke på dagen ;-)




Ser ni det jag ser? Är detta den coolaste skarven i landet eftersom han har örhänge? Eller är det läskigt nog ett fiskedrag? En uppförstoring bekräftar det sistnämnda. Stackars fågel! Det är inget litet drag heller : (


Varför hittar jag så mycket tråkigheter i fågelvärlden denna vecka? Jaja, så kan det vara. Det blev roligare sedan. Jag träffade en riktig sommarfågel; fisktärna!


De är så fina och vips hade jag glömt den svarta stackaren. Jag gick vidare och såg fler intressanta pippisar (kan meddela att jag bara sett storskarv en gång i mitt liv, på Österlen). Denna gång var det Herr och Fru Vigg. Vilket tjusigt par!



Nu skulle väl ändå torparkärringen få åka hem till skogen och göra lite nytta, efter så många pippisar. Neheej då. Vid strankanten stod Herr och Fru Kanadagås med sina telningar.


Intressant ljus det blev på den bilden. Alltså, hur gulliga är inte barnen K. Gås? Man vill ju bara plocka upp dem och kramas med dem!



Aaahhh, vilket torsdagsmys! Efter detta åkte jag hem och NU skulle det bli trädgårdsarbete! Steg ett var att lasta ur plantjordsäckarna ur bilen. När det var klart och jag skulle parkera bilen såg jag det här:


En tulpanätare nere på skogsvägen! Jag smög försiktigt närmare och hon stod kvar och tittade på mig. Måhända tänkte hon: Jasså, så det är så torparkärringen ser ut. hon som har staket runt gården så jag inte kommer åt smasket med de inbjudande färgerna!



När hon tittat klart på mig gick hon in i skogen. Jag gick efter för att kolla vart hon tog vägen. Då hörde jag ett frasslande i en tall. Vad var det nu?


Ännu en raring! Han var inte så nöjd med att t-kärringen kom smygande förbi. uppenbarligen smög jag inte så mycket för han blev rädd. Jag fick minsann veta vad jag hette och ibland är det bra att inte förstå vad djuren säger. En sak hörde jag dock tydligt: Men shit, vad du skrämde mig! Jag får nästan hjärtsnörp!


Förlåt, Herr E! Det var inte min mening! Efter alla dessa äventyr fick jag faktiskt någonting gjort. Jag har haft slåttanna! Jag vet inte om det bara är norrländsk bondska, men om någon undrar så betyder det slåtter. Fram med grästrimmern och väck med oönskat gräs! Det har vuxit enormt denna senaste vecka, regnet gjorde såklart sitt till. En sak till hann jag med innan kvällen, nämligen att plantera mitt nya inköp. Numera står det en purpurapel i den blå lådan. Jag tänker inte släppa upp den så högt så det borde fungera. Underbara blommor och vacker bladfärg. Vad jag ska plantera under vet jag inte, men något måste dit. Det ser så tomt ut. Får bli något ettårigt...


Oj oj, vilket långt inlägg detta blev! Och jag som har oberättat om gårdagen! Med tanke på den sena timmen så blir det inget mer idag. Gamla torparkärringar behöver sin skönhetssömn, ha ha haaa! Vi får höras vidare en annan dag.


Kramar från T-Rosa fniss