måndag 31 december 2012

Gott Nytt År!!!

Så är snart detta år till ända. Det var fasiken vad tiden går fort! Jag tycker inte det var länge sedan sist!

Här har det firats som det brukar med en sväng till staden för att titta på fyrverkerierna. Ni vet ju att Torparkärringen inte vill skjuta själv. Sedan smaskig middag: laxtimbaler med limesås. Till detta det enda vita vin jag tycker om, Chablis Labouré Roi. Rekommenderas varmt till liknande rätter!


Såklart amaryllisar på bordet! Det finns en tårta till efterrätt, men vi är så mätta så det känns inte aktuellt.

Jag måste säga något om vädret också. Vi har haft plusgrader och regn några dagar så det mesta av snön är borta. Inte mig emot. Idag var det värmerekord för min del, 7 grader när vi var i stan! Det har jag aldrig varit med om tidigare och faktiskt var det riktigt skönt att slippa frysa för en gångs skull.

Så vill jag önska er, kära läsare, ett riktigt Gott Nytt År! Nästa år blir säkert lika spännande och här finns flera skojigheter som jag inte rapporterat om ännu. Kan bli bra med lite sommarminnen i väntan på våren. Sköt er snyggt nu men fira ordentligt!



Nyårskramar från
Lisa, Tasse & Kråkan

torsdag 27 december 2012

Mer på temat jul

Varför sluta när man är på topp, he he. Det är välan allom bekant att mistlar hör julen till. Jag har aldrig haft någon för jag tycker faktiskt att de är lite dyra. Borde kanske ha köpt ett gäng i Polen, för där kostade en kvist inte många kronor. Jag gissar att de inte är fridlysta där heller för det var inte ovanligt med STOORA knippen! Kolla in (och jämför med kvisten från en butik här hemma).

 
Undrar om de pussas mycket i Polen... Så över till något annat som hör julen till, nämligen mellandagsrea. Redan innan jul börjar reklamen för vad som komma skall och på juldagen står folk i kö för att handla saker som i många fall inte alls är billigare än annars. Numera är det ju stora reor året om. T-kärringen hör till dem som INTE rusar iväg. Ska man hitta riktigt billiga prylar är det bättre att vänta till efter nyår. Eller ännu hellre efter trettonhelgen.
 
Bild från nätet, foto Peter Hanneberg
Och varför en lunnefågel mitt i julfirandet? Jo, Torparkärringen har lekt rea på sitt eget vis. Det var ju det där med att hålla flygrädslan i schack vilket innebär upprepad "terapi" i form av flygresor. Alltså har jag bokat en resa till det stora Brittannien för att under ett par dagar titta på fåglar. Just lunnefågeln har jag varit förälskad i sedan jag var barn, den är så fin! Jag har bokat boende en halv mil från platsen där båtarna åker ut till Farne Islands där pippisarna finns. Om  nu någon tänker att det är väldans vad t-kärringen spenderar pengar, så kan jag meddela att detta inte alls blev dyrt. Faktiskt kostar resan och boendet mindre än en TV på mellandagsrea! Fick trixa lite med dagarna för att få billigast flyg... Hoppas bara att vädret är bra så båtturerna inte ställs in. Fast det finns slott i närheten att titta på i värsta fall!
 
Undrar om det pågår någon fotorea? Tänk att ha ett 500 mm objektiv med på resan... Jaja, det är bara att drömma på, för ett sånt är absolut inte billigt. Kan få flera resor för samma pris... Innan vi slutar för idag en annan fågel som finns lite närmare. Jag har haft besök av Fru S. Hackspett några gånger. Superkul!
 
 
Kram,
Lisa
 


onsdag 26 december 2012

Påfågelöga

Varför inte göra en tillbakablick på sommaren mitt i allt julfirande? Lite ögonfröjd i form av en fjäril. Varsågoda, en hälsning från Inachis io som får oss att längta till nästa år!







Kram,
Lisa

tisdag 25 december 2012

Kråkan & hennes vänner önskar god fortsättning!


 Vi har haft plusgrader idag och då passade Kråkis på att gå ut.
 

Hon var inte så helt nöjd med att få snö på fötterna, men gillade den friska luften. Det finns fler i denna familj som behöver frisk luft och det är Torparkärringen själv. Gissa tre gånger vem som åkte på en riktig förkylning lagom till jul? Dan före dan öppnades kranen och all snuva i världen skulle ut. Detta gjorde att orken tröt så något vidare pyntande blev det inte. Jag satte ljusen i granen och sedan var det slut. Vaknade på julafton och var risig vilket medförde att något som aldrig tidigare hänt skedde. Maken hjälpte mig att klä granen! DET är stort! Att klä granen är för mig närmast heligt, men han var så duktig så. I fortsättningen ska han få vara med, det gick ju så mycket fortare! Paketen slogs i all hast innan Kalle och efter K tog orlen slut. Soffläge och återigen fick maken ta över. Trots baciller och feber blev det jul och riktigt mysigt!



I granen finns det som synes inte bara kulor. Nejdå, även rosetter, lamm och numera även flygfän som inhandlades i Kraków.


 
Det vore ju knasigt om jag inte visar glaskulorna jag köpte på resan. Tro mig om jag berättar att jag hade beslutsångest! Det fanns ju så många vackra kulor att välja mellan! Nåväl, jag lyckades bestämma mig och här är de:
 
 
 

De är ganska stora (vilket syns på headern) så tack och lov att jag inte köpte mängder. Då hade de inte rymts i väskan!

Lite mer julpynt innan jag slutar för idag. Jag köpte ju en spinnrock på auktion förra sommaren. Nu fick den en uppgift, förutom att samla damm hihi.


Med detta önskar jag er en fortsatt mysig juldagskväll och på återhörande!


Varma kramar från
Lisa

måndag 24 december 2012

lördag 22 december 2012

Julmarknad i Kraków

Japp, Torparkärringen har varit ute och farit igen. Det gäller ju att hålla flygrädslan i schack. Alltså tog jag maken med mig och drog till Polen på Lucia. Inte helt utan besvär vid starten men det gick förvånansvärt bra att flyga. Gillade dessutom att Norwegian har WiFi på planen numer (inte alla men det är på G) vilket är jättebra för att fokusera på något annat.

På Krakóws flygplats såg jag en skylt jag aldrig sett tidigare. Den satt ovanför papperskorgen på en toalett. Visste inte riktigt vad jag skulle tänka...


Hotellet låg väldans nära stora torget, mycket praktiskt att kunna gå "hem" och lämna saker man köpt. Här en vy från hotellrummet:


Så var det dags att på Luciakvällen inträda i detta julparadis. Häng med!

 

 
Jag förstår varför folk reser från hela världen för att komma hit. Tala om julpryttlar! Det var pynt och annat både högt och lågt.






Himla mycket blev det! Om nu någon tror att t-kärringen fyllde resväskan med prylar så tror ni fel. Faktum är att jag blev ganska överväldigad. Mycket är dessutom roligast att titta på, jag ville helt enkelt inte äga allt.Inspirerad blir man dock av att titta på grannlåten och mycket går att göra själv. Några kulor inköptes såklart, de handmålade glaskulorna är helt fantastiska! Jag var mycket orolig att de inte skulle överleva flygningen men det gjorde de!

Efter att ha yrat runt i kylan behövde T-kärringen sätta sig och vila (och tina upp). Som den glöggdrickare jag är kan jag konstatera att det glödgade vinet som säljs ute på torget smakar BLÄ! Alltså tog jag en titt djupt ner i glaset med en skvätt vanlig röd saft.


Den snåla kärringen drack bara ett glas. Man blir lätt snål i Polen. Att betala typ 27 kronor för ett glas vin är dyrt i det landet, hihi. Det var hur som helst en mysig restaurang, med en pianist som underhöll. Vi avslutar detta inlägg med ett stilleben från detta ställe. Jag har helt enkelt inte tid att sitta här och blogga nu. Måste tillbaka till julstöket här hemma ;-)



Varma kramar från
Lisa

torsdag 20 december 2012

Snart jul

Och denna torparkärring har totalt tappat orken. Det var ett bra tag sedan något inlägg och inte har jag hängt med i andra bloggares förehavanden heller. Denna höst har varit extremt tuff arbetsmässigt och det ser tyvärr mörkt ut framöver. Två kollegor slutar och den tredje väntar på besked från en ny arbetsgivare. Inga lysande utsikter alltså :(

Allt detta har gjort att jag tappat mycket av lusten till julpysslnade. Jag bara tänker att jag ska göra saker men jag orkar inte... F.o.m idag har jag ledigt, ända fram till 2:a januari. Välbehövligt! Nu måste jag bara hitta kraft att dra igång julen också... Det känns som att jag skulle vilja göra som denna kompis. Bara ligga och vila!


Lite fågelskådning från kontorsfönstret! Finns ljuspunkter alltså, hihi. Jag har lust att hänga upp en talgboll men det får jag nog inte. Skadar för all del inte att fråga, det blir något att ta tag i nästa år!


Nu har det faktiskt varit skojsigheter också på temat utflykter och äventyr. Jag kommer med en rapport senare och då blir det julstämning!

Ha det gott i julstöket och var rädda om er!


Kramar från
Lisa



onsdag 5 december 2012

Jag slutar drömma...

...om en grön jul. Det är nog bara att resingera inför vädrets makter. Snön ligger kvar och den har dessutom förökat sig! Jag sa redan när det var någon centimeter att det räckte, men det tyckte visst inte kung Bore. Altanräcket såg ut på detta viset igår kväll. Det var alltså gårdagens "snöskörd"...


Jag har sopat bort snö från ljusslinan flera gånger. Gnäll! I går hade vi väldans mycket snöfall och det var inte så roligt i trafiken. Med tanke på hur de har haft det i mellansverige idag så ska jag inte klaga egentligen. För att vara på den säkra sidan, åkte jag hem tidigare igår. Man vet aldrig hur vägen blir. Detta är vad jag körde igenom:


"Fartränderna" på bildens sidor är snöfall. Jag tog bilden under färd. Inte så helt smart faktiskt. Man ska inte köra bil i snöväder och ha en kamera framför ansiktet, he he. När jag var klar hade jag hamnat väl långt ut på kanten. Tokiga torparkärring! Fortsättningsvis stannade jag (nåja, saktade ner lite mer).



Jag får väl erkänna att det är vackert. Nu bör påpekas att väglaget inte var det bästa. Bromssträckorna var långa även i låga hastigheter. Det upptäckte jag om inte förr så vid hemkomsten. Jag gled bara förbi infarten! Tur man har ABS-bromsar annars skulle t-kärringen vara på snurren titt som tätt ;-)

Trollskogskänslan fanns kvar uppe på gården också. Fint att se på men ack så tung och klistrig snö att skotta! Hälften satt kvar på spaden och det blev ett slit.
 

Nu vet de flesta av er att denna torparkärring har en passion som har med snö att göra. Varför SKOTTA bort all snö? Det går ju att "återvinna" den! Det blev alltså läge att släppa ut sitt inre barn och roa sig :D


Bygga snögubbe såklart! Nu var snön inte helt perfekt, den var något för kramig. Det började dessutom regna när jag var nästan klar. Nåväl, jag fick en kompis men tyvärr fanns ingen potatis att uppbringa så han blev utan luktorgan denna kväll. Nöjd var jag iaf!


Jag var orolig att regnet skulle förpassa min polare till de sälla jaktmarkerna för snögubbar, men det frös under natten så han är kvar! Med detta önskar Frosty och jag er alla en god kväll och på återhörande!


Ps! Jag har köpt en påse näsor, hi hi...

söndag 2 december 2012

1:a advent

Tänk, så fort tiden går. Idag är det 1:a advent. Det var väl inte länge sedan sist? Det är en bra tid vi har framför oss med pyssel, pynt och smaskig mat. Å så vinter förstås...

Om det råder det delade meningar och jag är som bekant inte någon vinterfantast. Det är kylan jag tycker sämst om och när det gäller snö så nöjer jag mig med liite eller inget alls. Nu är det inte jag som bestämmer, så i fredags såg världen ut på detta viset:


Kan väl tycka att det var fint ut över ängen. Även skogsvägen såg mysig ut:


I går gick jag för att hämta lite mer enris och nere i svackan på skogsbägen stod ett rådjur. Jag fortsatte att gå och hon stod kvar och tittade på mig. När jag var sisådär 50-60 meter ifrån kom jag på att jag skulle hämta kameran. Alltså vände jag och när jag gick tillbaka kom damen vandrandes uppför vägen. Då kom hon på att torparkärringen var lite läskig, så innan jag hann ordan med kameran hade hon hoppat iväg. Häftig upplevelse hur som helst!

Även om det var lite kallt, -4 grader, så var det underbart att promenera i skogen. Bara lite lagom med snö. Alldeles utmärkt lagom mängd om ni frågar mig.


Kvällen ägnades åt att pynta lite. Även maken blandade sig i. Jag hade köpt en helt underbar mobil i en second-handbutik men lyckats göra sönder den när jag åkte hem. Alltså tog han sig an den och tillverkade en ny stjärna att hänga figurerna på.


De dansar runt lite av värmen från elementet vilket gör det hela än mer fint. Jag är jätteförtjust i detta pynt! Jag har börjat gilla halmprylar på senare tid, de skapar verkligen julstämning!


Idag har det varit riktigt juligt. Äckligt kalla -7 grader och så har det snöat hela dagen. Bara pudersnö tack och lov, sånt fluff är lätt att ta bort. Nu handlar det inte om några mängder, kanske 7 cm. Alldeles lagom enligt mig. Kråkan vägrar gå ut, hon gillar inte att bli kall om fötterna. Tasse går ut men motvilligt. T-kärringen har inte heller varit ute mer än nödvändigt. Det är ju så mycket mysigare att vara inne och elda!

Något riktigt roligt som har med snön att göra är att Herr och Fru K varit på besök och smaskat på fågelbordet. Jag ska mata dem ordentligt så de sjunger extra vackert till sommaren! För nytillkomna läsare kan jag upplysa om att familjen K är koltrastarna ;-)



Adventskramar från
Lisa