måndag 29 april 2013

På väg

 Skriver ett par rader som terapi. Jag befinnr mig i luften, 48 min från Edinburgh. Jag gillar ju som bekant inte att flyga. Vädret där är 6 grader, tur att jag har varma kläder! Vi hörs sen!


fredag 26 april 2013

Jag är här...

F´låt. Nu har jag hamnat i ett "jagvarkenbloggarellerläserbloggar-tillstånd" igen. Massor av jobb igen och på köpet så har jag ju semester nästa vecka. Då gäller det att ha rensat bort så mycket som möjligt innan. Väderläget har varit hyfsat. 12-15 plus, sol ibland... Kalla vindar så glöm shorts och sånt! Eftersom jag är väderrapportsfanatiker så vet jag att det inte blir några shorts i England heller. Det ser ut som 8-10 grader där jag ska vara, en del regn och måttlig bris. Nåväl, det finns inget dåligt väder - bara dåliga kläder! Alltså packar jag som en Torparkärring! Så underbart att åka bort några dagar och gå omkring som vanligt när jag är ledig :)))

Tänker mig att vila en del också. Ungefär som denna lilla raring jag träffade i parken häromdagen:


Fru Gråsparv satt och bara myste! Jag blev pömsig själv av att titta på henne! Herr G. Sparv var betydligt mer på alerten. Någon måste väl vara det...


Ursäkta att jag säger det, men den bilden blev riktigt bra! Man ska ha tur ibland, de små har ju en tendens att röra på sig hela tiden = oskarpa bilder ;-) Just denna dag var tydligen alla damer lite sömniga. Fru Storskrake snarkade också!


Det kanske fanns en anledning till att damerna var trötta. Måhända hade de levt ett utsvävande liv och mycket sus och dus tröttar... Hur tänkte jag där? Jo, jag fick äntligen se rörhönan på bra håll. Har försökt få en bra bild sedan förra sommaren men inte lyckats. Igår hade jag tur!


Just rörhönan är en av de fåglar som inte är så vanlig i detta land längre. Kul att ett par stycken landar i stadens fågeldamm varje år! SÅ till det jag syftade på innan. Jag hamnade nämligen mitt i en privat stund. Jag vill varna känsliga personer för nu kommer en bild med pornografiskt innehåll!


Hoppsan! Måhända har jag bevittnat hur rörhönestammen ökar, he he. Jag ska ha span under sommaren och se om det dyker upp några små!

Kanske kommer det en rapport i mörrn, annars får ni vänta till nästa helg. Då hoppas jag kunna bjuda på massor av kulsaker! Om det skiter sig med båtutflykt (man vet ju aldrig med gamla Nordsjön) så hittar jag väl på nåt annat!

Ha en mysig fredagskväll och på återhörande!


Kram
Lisa

lördag 20 april 2013

I djurens värld

Nu är den här. Våren! Tre dagar med temperaturer på ca 15 grader är inte någon plåga direkt! Ett par riktigt blåsiga dagar har vi haft och utemellan har vinden varit iskall. Spelar ingen roll, vi är ju på rätt sida om nollan :))

På fågelfronten händer det massor. I går var Robin på besök! Rödhaken är verkligen vår. Idag har jag sett fiskgjuse och tofsvipa. Full fart i naturen alltså.


Och det passade ju väldans bra med rådjur mitt i fågelpratet, he he. När de håller till längst bort på ängen är jag nöjd. Inga besök innanför staketet tack! Just den kväll när jag tog denna bild var helt fantastisk. Jag gick ut i skymningen och lyssnade på koltrastens godnattsång. Så vackert! Kattugglan hoade borta i skogen och morkullan flög knorrande förbi - som den alltid gör under sommarmånaderna. Det var en underbar stund! Jag njöt i fulla drag av lugnet och fåglarnas ljud. Ända tills...

DET KOM EN FLADDERMUS FLADDRANDE FÖRBI MITT HUVUD!

De är fina, men helst lite på håll. Jag hade tittat på dem tidigare och försökt fotografera. Bara knäppgökar (spännande fåglar, he he) försöker sig på det men jag lyckades åtminstone få en på bild.


Intressant fotoutmaning, jag ska försöka fler gånger (vissa har visst väldigt lite att göra, hihi).

Det händer alltid mycket i luften och idag noterade jag något som jag direkt förstod vad det var. När en nötväcka ligger platt på fågelbordet beror det bara på en sak: det finns något farligt i luften. Jag gick ut och tittade efter och högt i skyn var den, sparvhöken.


Stackars lilla vän! Den var så rädd! Jag lovade att skydda den och att jag stod så nära nötväckan gjorde att fasan i skyn inte försökte dyka ner. Den bryr sig inte om mig om jag sitter en bit bort, då jagar den ändå. Torparkärringar nedsjunkna i stolar utgör tydligen inget hot ;-)

Gårdagens hårda vind gjorde att jag la fågelmat nära marken. Då dök det upp någon annan som gärna ville smaka:


En skogssork! Bofinken var måttligt imponerad, Torparkärringen var desto mer impad. Det visade sig att detta var en riktig gosegris. Ser mer ut som en teddybjörn än en sork :))




Nu är det så att jag har massor av bilder jag vill visa (finns ju fjäderfän också), men just nu orkar jag inte lägga upp fler. Istället får ni ett par filmer från fredagsmyset. Makens kommentar när han såg filmen var:

Den känner dig! Det är därför den inte bryr sig om att du är ett par meter ifrån! Nu förstår jag varför de kommer in!

Elakt förtal! Vi kände inte alls varandra, före detta möte, he he. NU är vi polare. Ha en fin avslutning på lördaskvällen kära bloggvänner. Vi hörs!




måndag 15 april 2013

Äntligen!

Behöver inte säga något mer... Kanske att det var 12 grader idag!
Ha en alldeles förträfflig kväll, kära vänner!
 


 

söndag 14 april 2013

Helgpyssel

Lördagen bjöd inte heller på något vidare vårväder. Grått och 4 plusgrader. Inte läge att sitta i solstolen direkt. Fåglarna var som vanligt glada och de var dessutom ovanligt många vid restaurangen. Det brukar vara drivor av talgoxar och så ett par blåmesar, talltitor, svartmes och nötväckor. Idag kom Herr och Fro Domherre, en nötskrika ett gäng grönsiskor och flera bofinkar. Kul!


Någon som inte fanns på plats var sädesärlan. Bilden är från 8 april förra året. Vi ligger verkligen efter...


Något annat som är riktigt kul är en av mina favvoserier: An Idiot Abroad. Vi bara älskar Karl Pilkington! Om någon missat honom så kommer ett smakprov här:

Det finns alltså idioter på resa och så finns det idioter i skogen. Eller? De flesta skulle (kanske) bara notera att det ligger ett omkullvält träd på andra sidan vägen. Torparkärringen ser VED! Alltså tog jag en såg och sågade loss 5 meter asp som låg och skräpade:


Det finns tillfällen då jag önskar att jag hade en motorsåg... Nåväl, när jag hade släpat hem trädet gick jag på jakt efter mer. Hittade mest smått men en del lite större. När jag slutade för dagen hade jag fått ihop en fin liten hög. Nu ska den kapas (med elkedjesåg inte för hand) och medelst yxa klyvas :))


Tycker faktiskt att jag var ganska duktig! Det finns mer, men snön får gärna smälta bort innan jag fortsätter. Det är extra jobbigt att inte veta vad som finns under snön. Jag har ingen lust att bryta ett ben!

När man nu varit duktig och hämtat träd att göra ved av så är det bara att fortsätta. Idag söndag har vi haft vår på riktigt; sol och +11 grader! Tjohooo!!! Fram med sågen och jag fick ihop en lämplig hög:


Om nu någon undrar så JAA, MAN SKA HA HJÄLM! Ha ha haaaa!!! Nae, inte riktigt så. Jag tog bilden för att skoja med kollegorna jag har i en annan grupp. De älskar bilden! Självklart kan jag bjuda er på den också ;-)

Efter kapningen började jag klyva och stapla, men gammkroppen började bli seg. Torparkärringen har blivit förslappad under denna långa vinter så orken tröt. Jag får göra klart de kommande dagarna. Sen är det bara att gå ut i skogen och hämta mer...

Eftersom jag nu visar upp min tokiga sida kan jag lika gärna fortsätta. Jag skulle just till att kapa denna gren när jag stannade upp.


En klyka! Den kan vara bra att ha någongång. Man vet aldrig när den kan komma till pass. Alltså la jag bort den. Älskar bra-att-ha-saker, he he.

Nej, nu får det räcka med tokerier för denna helg. Jag är tämligen trött och sängen ser lockande ut. Kanske hittar jagor brittiskt trädgårdaprogram på Youtube jag inte sett. Ni vet väl att det finns massor av kul där? Jag kan varmt rekommendera serien A year at Kew!



Godnattkram från
Lisa

torsdag 11 april 2013

En sorts vår...

Jaa, någon vidare vår har vi fortfarande inte fått. Bara 3-5 plusgrader på dagarna och minusgrader på nätterna. Nu lovar prognosen bättre tider och jag hoppas verkligen de har rätt!

Någon Kråka har jag fortfarande inte sett till. Jag har ställt in mig på att hon är borta, hur ska hon klara sig där ute när det inte är sommar? Det finns inget att äta och de nätter det varit ner mot -8 är inte bra för henne. Om jag tillåter mig att tänka på vad som kan ha hänt blir jag närapå knäpp! Det orkar jag helt enkelt inte med! Alltså är det bortträngning som gäller...

Tur jag har de små att roa mig med. De kommer alltid och upplyser mig om att de vill ha mat, såväl på morgonen som på eftermiddagen.



Några små vårtecken finns det i alla fall. Jag gick en runda häromkvällen och minsann hittade jag inte lite livstecken!



Tulpaner har börjat titta upp lite här och där. Det är rent otroligt vilken livskraft de har! Snön har just så pass smält bort där de kommer fram. Det kanske blir blommor före midsommar! Nägra andra små raringar hittade jag också, de som trotsar kylan på riktigt.


När jag såg dessa fick jag hopp om att det nog blir vår på riktigt. Jag satte ner en del nya lökar i höstas och kommer inte ihåg vilka sorter, ehmmm... Den här som bor invid katsuran verkar god, någon har smakat på den...


Det har kommit upp fler sen i tisdags och jag hoppas att de inte blir uppätna! I helgen ska jag laga staketet så de fyrbenta skönheterna inte tar sig in igen. Rådjuren alltså. Vi kommer att bli väldigt osams om de börjar härja runt!

Andra vårtecken är fåglar, men just här har det inte dykt upp någon ny. Tror jag. Jag har hört sång jag inte kan identifiera. Däremot träffade jag på en ny bekantskap i går morse. den höll till hos närmsra granne och ville absolut inte vara med på bild. Jag tänkte slänga på convertern för att ha bättre chans, men gissa vem som just den morgonen plockat ur den ur väskan. Suck... Jag fick ett bildbevis iaf och detta är ingen ovanlig pippi, det är bara jag som aldrig sett någon förut ;-)


En spillkråka! Vilken vacker hackare det är och så stor! Jag ska smyga på den i helgen, hoppas att grannarna inte ringer polisen, he he. Eftersom jag inte har några växter att bjussa på så får ni ett annat bekant vårtecken i repris. Håll med om att han är grann när kvällssolen skiner på honom!


Självklart kom mina små söta troll farande när jag tittade på Herr Bo Fink. De har t.o.m blivit bättre på att hålla sig stilla. Nu hinner jag med riktigt bra.



I morgon ska det regna (i värsta fall snöa) så det lär inte bli några upplyftande växtbilder då. Eller kanske förresten. Vi får väl se! Ha nu en fin kväll och återigen; tack för era värmande kommentarer på temat Kråkis! Puss på er!

måndag 8 april 2013

Fortsättning

Tack för era fina kommentarer! Just nu behöver jag allt stöd. Tyvärr ingen Kråka ännu... Vad hemskt detta är! Jag har en tung klump i magen hela tiden och får kämpa för att hålla mig uppe. Det gäller att hålla sig syssselsatt. OJ, vad många "s" det blev där! Så går det när man har bråttom.

Även lördagen bjöd på fantastiskt väder. Typ 7 plusgrader och strålande sol. T-kärringen satte sig ute med en bok, faktiskt arbetsrelaterad men ett bra sätt att distrahera sig. Även om jag har näsan i en bok så är mina sinnen alltid på helspänn. Jag både ser och hör allt! När småpippisarna signalerade att den flygande fasan var på G så kastade jag mig upp ur solsängen (joo ni läste rätt, där kan man vara nu). Fick syn på den och tog några bilder. Inte de bästa, den är jäkligt snabb! Nåväl, jag vet nu att det är en sparvhök.


Ni vet ju hur jag är... Nu kommer jag att försöka få en bra bild på denna fågel också. Det tog år att få någon hyfsad bild på ormvråken, undrar hur länge det ska ta att få en på sparvhöken? Jag kan vänta...

En annan typ som det är lättare att få kontakt med är Frötjyven. Han (eller kanske hon, jag vägrar använda ordet "hen") kommer varje dag nu och är inte alls brydd om Torparkärringen. Så otroligt söt den är! Jag lär avsky den om den rensar fågelholkarna men det tar vi då...




Tur det finns sötnosar som hjälper mig att tänka på annat för en stund! Såklart flög örnarna förbi några gånger också och ormvråken. Just nu känner jag mig lite mindre glad över dem, jag misstänker att de ligger bakom Kråkans försvinnande :( Nåväl, vackra är de iaf.

Trots sol och hyfsad värme så händer det väldigt lite i trädgården. Några snödroppar och blåstjärnor har tittat upp, i övrigt ingenting. Så segt det är! Det känns som att man bor i norr igen, fast inte riktigt. Vi har väldigt lite snö... Bladlöfte på syrenerna också, här pyntad med en blåmes:


Jag har några kul bilder på temat grönsiskor också. Jag ska vid tillfälle göra en seriestrip/bildspel på dem.

När jag nu skriver klart detta inlägg är det måndag kväll och ingen Kråkis... Att påfåglar ger sig ut på äventyr är inte ovanligt och jag hoppas att det är vad hon pysslar med. Förra året fanns det plötsligt en påfågel  hos en jordgubbsodlare här i länet. Gissa om den fågeln var i paradiset! Ägaren dök så småningom upp efter ett antal tips till polisen. Kanske blir det så denna gång också...

Har ett filmtips också. Se gärna The big year. Handlar om fågelskådare som försöker bli bäst på att hitta flest arter under ett år. Filmen är supermysig och lite skojsig. Gott om fåglar dessutom! Huvudrollerna spelas av Jack Black, Steve Martin och Owen Wilson. Skulle vara nice att bara åka runt landet och jaga fåglar under ett år. Hur finansierar man det...
 
Kram
Lisa

fredag 5 april 2013

Bara ångest i skogen just nu...

Ja, så är det. Kråkan är försvunnen! I går morse var hon bara borta. Hur gick det till tänker ni, svaret är att jag har ingen aning. Hon vägrade gå in på onsdag kväll. Det har hänt förut och som ni vet så är påfåglar oherrans envisa. Har de bestämt sig för något så går det INTE att ändra på! Torparkärringen kan vara riktigt envis men mot Kråkan har jag aldrig haft någon chans. Alltså fick hon som hon ville och hon boade ner sig på altanräcket. Kylan tänker ni. Ja, hon har sovit ute i minusgrader förut några gånger och det har gått bra.

Som sagt, hon var bara borta. Jag letade i trädgården iförd pyjamas men hittade henne inte. Inga fjädrar eller annat som skulle kunna vara tecken på att något tagit henne. Jag vet ju att havsörnarna spanar och att Kråkan avskyr alla stora rovfåglar... Fattade beslutet att åka till jobbet och hämta arbete, sedan åka hem och jobba. FY, hur jag mådde! Inte ens denna pippi som kom på besök första gången gjorde mig glad:

 

Några grönsiskor kan aldrig ersätta Kråkis! När jag kom hem igen satte jag mig ute och läste. I mitt jobb behöver man läsa in sig emellanåt, men tyvärr finns det sällan tid för det. Nu passade det bra, jag kunde lyssna samtidigt. Om hon skulle tuta alltså.

Tvingade i mig en sen lunch och gick en sväng i skogen för att kolla. Inget :( Jag lyckades fokusera på jobbet till arbetsdagen var slut, sedan var JAG slut. Faktum är att jag totalt släppte ut känslorna och gjorde som jag brukar göra om jag mår dåligt. Bäddade ner mig i sängen... Åt lite middag och sen blev det inget mer. Hittade avsnitt av Dalziel & Pascoe på Youtube och somnade till det (före kl. 21 faktiskt). Jag orkade inte/ville inte tänka på vad som kunde ha hänt min fina flicka. Nu bryter vi för en bild innan ångesten blir för svår...


 Snacka om fördömande talgoxar! Synd att jag inte hann fokusera. Nåväl, vad är väl några grönsiskor och talgoxar när det finns påfåglar...

Ingen Kråka i morse heller. Med tungt hjärta åkte jag till jobbet och var så inne i min oro att jag höll på att glömma ett möte! Fick för mig att det var 10 men så såg jag någon strax före 8.30 och då kom jag ihåg att det ju var då! De märkte inget tack och lov...

Åkte hem vid lunch för att läsa vidare. Ibland kan jag göra så, med chefens godkännande naturligtvis. Ingen Kråkis... Fler vårtecken dock, ni har väl sett headern? När bofinken dyker upp finns det hopp!


Alla småfåglar plus avsaknaden av Tasse har medfört fler besökare. Inte bara ekorren utan rovfågel modell midre. Vi har en duvhök som gör utfall med jämna mellanrum. Det går fort! Jag bara noterar att pippisarna varnar och sedan flyger iväg i en väldig fart! Har sett skurken i skyn och igår gick jag för att titta efter. Då satt den på staketstolpen men flög iväg direkt jag visade mig. Självklart ingen kamera... Maken har sett den passera fågelbordet. DET är mitt nya projekt - att få den på bild. Något att fokusera på i väntan på att min vän ska komma tillbaka...

Jag hoppas att inget har hänt! Jag har så ont i magen av oro och mår pest psykiskt. Förutom att jag lagt ut detta på facebook har jag såklart ringt polisen och meddelat att jag saknar en påfågel. Den kvinnliga konstapeln som tog emot samtalet började skratta, hon tyckte det var så lustigt med en förrymd påfågel. Det brukar vara hundar och katter... Trevlig kvinna dock och hon hade full förståelse. Maken höll på att skratta ihjäl sig när jag skulle beskriva hur Kråkan kan låta. Hon låter ibland som en sån där tuta de har på hockeymatcher och jag gjorde tydligen klämrörelser när jag berättade det. Skitgubbe!


Nej, nu var jag elak! Han är lika orolig som T-kärringen. Han saknar ljudet när hon går över trädäcket, ja t.o.m hennes tutande! Ikväll sa han att han ska köpa TVÅ påfåglar till mig när han har fått ordning på jobb. Om (när, snälla) Kråkan kommer tillbaka så blir det en. Han började dessutom prata om några hönor! Jag har tjatat om det men blivit nedröstad. Det finns ljuspunkter trots allt!

Nu lägger jag ner för ikväll. Gode värld, låt Kråkan komma hem igen! Att förlora Tasse var hemskt men han var jättesjuk. Varför måste hon försvinna också??? Jag är jäkligt låg just nu mina vänner. Tänker inte be om ursäkt för det heller. Så det så!


Kram
Lisa


onsdag 3 april 2013

En sorts vår

Nu har vi haft några fantastiska dagar. Strålande sol och flera plusgrader på dagarna. Temperaturen sjunker snabbt när solen går ner så nattetid är det minusgrader. Snön smälter inte direkt fort...

Mina små plantor växer inte fort heller. Pelargonerna verkar känna på sig att det inte är riktig vår ännu. eller så är det så att det ser ut genom fönstret och tänker Burrr...


Samma med basilikan. Den står i ett fönster där man ser mer snö. Stackars små...


Det finns fler små som det är synd om. Vi har haft besök i ett par dagar. Någon som är väldigt gullig, men som snokar reda på alla frön som pippisarna gömt i träden.



Jäklar vad han pysslat runt och smaskat! Inte ett dugg brydd om någon Torparkärring heller, trots att jag stått precis nedanför och pratat med honom (eller henne, vad vet jag). För att göra det hela lite roligare så har jag gjort en liten filmsnutt. Här kommer Frötjyven!!


Såhär har vi aldrig haft det förut. Jag gissar att det är brist på katt som lockar hit ekorren. När Tasse huserade i trädgården höll sig Herr E borta. Småfåglarna har bästa läget också. De skuttar omkring på marken hela tiden. Jag har roat mig med att titta på talltitan som prasslat runt i löven. Ibland vill de inte att jag ska glo på dem och då vänder de helt enkelt ryggen till!


Det får räcka för ikväll, nu ska jag försöka få in Kråkan som står ute och tutar. Ha det gott!