tisdag 31 december 2013

Dags för årsbyte igen!


Till er alla! Nu ser vi fram emot ett nytt spännande år. Jag gillar ju fyrverkerier under kontrollerade former. Alltså bjuder jag på lite av det som stan hade att visa. I skogen blir det som vanligt inget :)



Kram
Lisa


onsdag 25 december 2013

Bödaluffen 2013

Såklart åkte jag på den årliga vandringsträffen på Öland även detta år. Maken var med och Sir William. Den sistnämnde hade roligt i alla sängar, stugan denna gång hade två sovrum så han passade på att hoppa omkring!


Trots alla sängar fanns det en som var bättre än de andra:
 
 
Konstigt va ;-) T-kärringen låg ju inte så ofta i sängen utan hoppade omkring i skogen och mådde gott. Inte så rolig sträckning på denna vandring men fint väder. Dock var denna september inte badvänlig, jag doppade en fot som snabbt frös till is. Typ...
 
Denna mur känner jag väl igen, vi har gått förbi den två gånger förut. Det gör inget, det ser jättemysigt ut!


Eftersom detta var 6:e året blev det ett tygmärke som belöning. Ni minns säkert förra årets medalj. Vilken härlig tradition detta har blivit!


Denna gång bestämde jag att åka och titta på solnedgången vid Byrums raukar. Vilket skådespel! Fantastiska färger och det var visst inte bara jag som ville ha gratis kvällsnöje. Det dök upp fler. Tyvärr dök det även upp en molnbank, så vi fick inte se solen sjunka ner i havet. Man kan inte få allt...




Ljuveligt! Faktiskt så rofyllt att vi stannar där. Ha en fortsatt fin juldag så hörs vi. Jag har ju utlovat rapport från decemberutflykten också men den som väntar på något gott ;-)

Kram
Lisa

lördag 21 december 2013

Fortsättningen!

Fyyy, vilken elak människa jag är he he he. Och så nära julafton dessutom! T-kärringen kan kosta på sig det för jag får åtminstone en julklapp, jag har nämligen beställt den själv från BBC shop. Maken har inte inlogg där men det har jag, alltså ser jag fram emot Around the World in 80 gardens med Monty Don!

Och just Monty Don är den som fick mig att vilja besöka denna plats, men innan jag gick in tog jag en fika. Kunde såklart inte låta bli att prata med en gråsparv, man är väl inte Lisa in the Woods för intet!


Okej då, nu ska jag inte jäklas med er längre. Jag besökte Giardino di Boboli! Nu blir det mer bilder och mindre prat lovar jag...

Denna park kräver att man är vid god vigör. Man får kämpa för att komma upp! Jag tror att det är riktigt jobbigt under sommaren när det är varmt, jag hade bara 20 grader och det räckte :) Att vara ansvarig för gräsklippningen kan inte vara någon höjdare heller...




Men utsikten ner mot palatset är väl värt besväret!


Inget fel med det man ser på andra sidan heller (det är där jag sitter på bilden från förra in lägget). Så njutbart i soldiset!


Giardino di Boboli är stooort och jag såg inte allt. Promenaden genom "skogen" bjöd på överraskningar också. Livet hittar alltid en väg:


Tyvärr hade man inte vattnet påslaget. Mycket synd, för det finns gott om fontäner där. Det måste vara fantastiskt när det porlar nedför denna trappa. Man får använda fantasin...


Nu fanns det annat att titta på också, massor av statyer och såklart planteringar. Torparkärringen träffade dock på något helt annat som förgyllde dagen. Ett helt gäng vackra ödlor! Tjohoo!


Buxbomshäckarna kryllade av dem! En extra energikick för mig :) Även om detta är en storslagen park så finns det en plats som för mig blev den största behållningen; den konstgjorda ön Isolotto med citroner i krukor. Inget vatten från fontänen här heller (om ni vill se så kolla "Italienska trädgårdar" med Monty, ligger på Youtube bl.a) men en magisk plats! Så stilla och rofyllt, ja verkligen magi.



Det går inte med ord beskriva känslan av att vara där. Bilderna gör det inte riktigt rättvisa heller. T-kärringen var som ni förstår mycket nöjd med sin utflykt, men just denna plats hade jag önskat att maken fått se. Han hade älskat den!

Florens bjuder på mycket mer än detta, palatsen är värda ett besök också. Tyvärr är köerna flera timmar lång på vissa ställen och jag vägrar stå och hänga! Ett palats blev det och såklart var jag och tittade på Michelangelos David också (kö fast bara typ 35 min). Kort sagt blev mina dagar i Toscana underbara! God mat och vackra miljöer, vad mer kan man önska?

Med detta lämnar jag er för denna gång. Ha det nu så mysigt i julstöket! T-kärringen har inte återhämtat sig efter sitt slitsamma arbetsår så det går långsamt med pysslandet i detta hus. Jag prioriterar mitt mående och gör bara det jag tycker är kul. Det blir väldans långa kaffepauser i soffan, he he. Det kan låta lyxigt med flera utflykter på samma år, men de har varit behövliga för både kropp och själ. Jag har haft något att se fram emot! Tackar Skatteverket för återbäringen som betalade Italienresan :)

Jag har ju mer att berätta om, på temat trädgård dessutom. En liten sneak-peak kan ni förstås få, kolla skylten ;-)




Kram
        Lisa

torsdag 19 december 2013

Ett inlägg minsann!

Bäst jag ger ett livstecken ifrån mig. Jag borde helt klart vinna massor av pengar så jag inte behöver jobba så mycket. Arbetet påverkar fritiden alltför mycket! Nåväl, nu har jag tagit semester till efter Trettonhelgen så det finns hopp om lite livstecken från skogen. Faktum är att det har hänt en hel del sen jag skrev sist. Jag har inte bara jobbat utan passat på att ta några semesterdagar i samband med helgerna och åkt på äventyr. För att inte detta inlägg ska bli så in i bängen långt så lägger jag upp bilder med minimalt med text (och hur ska en ordvrängare som jag klara det då). Vi kan börja med det jag gjorde strax efter födelsedagen, då åkte jag hit:


Lutande Torparkärringen i Pisa! Det var första gången jag rest söderut i mitten av oktober men definitivt inte den sista. Guud, så skönt med värme när vi i Sverige har höstrusk! Ja just ja, det skulle ju vara ett fotoinlägg. F´låt...



Pisa är en sisådär rolig stad. Man gör den på en dag. Såklart blev det transportstrejk så jag blev strandad en extra dag, tråkigt när det finns annat att göra i Toscana. En stad som däremot är supermysig är Lucca. Mindre folk och mer mys!


Jag ramlade över en keramiker och jag hade kunnat ta med mig allt hem! Underara saker! Nu tillät varken plånboken eller resväskan (jag ehmm, köpte en extra väska när jag skulle hem) något sådant men de två mindre skålarna i framkant mitt på bilden är mina :)


Hur trevlig stad Lucca än är, så tycker jag det är jobbigt med städer. Jag blir trött helt enkelt. Under denna resa kom jag på ett sätt att vila och hämta energi: att besöka botaniska trädgårdar! Jag kan rekommendera det. De finns på många ställen, om inte annat kan en park vara passande. I Pisa finns världens äldsta sådan där det bedrivs undervisning, fast den var inte så fin. I Lucca "fastnade" jag vid denna damm och fyllde upp full tank.


Aaahh, frisk luft, vackra träd och fågelsång - det är energi för en Torparkärring! Lucca är omgiven av en hög mur och man kan gå uppe på den. Här och där finns konstig konst att titta på, sånt man blir glad av för att det är just så kul!


Med en vacker vy uppifrån muren lämnar vi Lucca och åker vidare...


Är man i Toscana bara MÅSTE man ju åka till Firenze, Florens alltså. Där blir gamla T-kärringar trötta för det är som att vara i en myrstack! Efter lunch kryllade det av folk men jag hade samlat energi redan innan. Var får ni veta om en stund, he he. Domen i Florens är den vackraste kyrkobyggnad jag sett. Jag pratade i telefon med maken när jag kom runt ett gathörn och såg detta:


Jag tappade talförmågan! Nu blir jag lite tjatig, men något så utsökt har jag aldrig sett!



Åk dit, åk dit! Förlåt för mi ogudaktighet, men den här snubben har ju helt rätt i att man ska sikta uppåt. T.o.m duvan fattar det!


Ett stort tack till den som uppfann telezoomen! När jag glott färdigt på all denna grannlåt var det dags för det egentliga målet med hela denna resa. Platsen där jag verkligen kunde vila:


Hoppsan vad långt detta inlägg blivit! Jag tror jag stannar här en stund och vilar. Vi hörs senare!


Ciao,
   Lisa