söndag 26 maj 2013

Farne Islands

Innan vi börjar resan kan jag meddela att idag har det regnat, regnat och regnat. Jädrans skiit, tycker T-kärringen. Jag hade hoppats på uppehåll för att kunna pyssla mer ute. Vissa saker rår man inte över...

Så var det dags att berätta om utflykten till Farne Islands. Ni vet ju redan hur dagen började, med missad buss och tornfalk som kompensation. Nåväl, jag kom fram till Seahouses och köpte min biljett. Det finns flera arrangörer att välja på men jag valde såklart Billy Shiel´s! Båten "Glad Tidings" blev full med folk, jag var enda "utombritten". Inte någon stor båt heller om nu någon trodde det.


Det var stundtals ganska mycket vågor. Jag brukar ha problem vid sjögång, inte så jag blir sjuk men väldans yr i huvudet. Eftersom alla åksjuketabletter innehåller laktos (som jag förutom annat är överkänslig mot) så hade jag köpt ett Seaband på apoteket. Inte så tokigt när havet såg ut på detta viset:


Vi hamnade i lite gung på riktigt. Det var ganska läskigt att se en stor våg rulla mot båten men jag kände inte alls av det. De däringa armbanden kan varmt rekommenderas!


Glada engelska damer också, hihi. Tänk att jag stod upp hela tiden, filmade och tog bilder. Inte helt lätt som ni förstår.

Så var det det där med lunnefåglarna, orsaken till min resa. Vi har ju klagat högljutt här hemma på att våren aldrig kom. Det var samma i England. De låg flera veckor efter vilket innebar att fåglarna inte hade infunnit sig. Vi fick bara se en liten grupp puffins som guppade i vågorna samt några som flög. Torparkärringen fick alltså inte vada omkring i lunnefåglar, buhuu. Söta är de likväl och trots vågor blev det några bildbevis.

De är så otroligt rara! Tala om pussvänliga fåglar! Jag gillar det engelska namnet bättre än det svenska: puffin (tänk dialekt "poffin" och det blir ännu gulligare).

Även om jag inte fick komma dessa sötnosar nära, så blev jag inte besviken. Under båtturen fick jag se tretåig mås t. ex.


Ännu ett namn som låter mysigare på engelska; kittiwake. De låter ju så! Storskarv finns här hemma men inte toppskarv. De är riktigt fina. Vilken praktfull huvudbonad den har!


Vi gick iland på Staple Island och där häckade bl.a dessa toppskarvar. Det är första gången jag fotograferat fåglar och inte behövt beskära bilderna för att få närbilder! Enjoy!Trevlig när maken pysslar om fjädrarna också!Såklart passade jag på att filma också, så nu blir det mer filmtajm! Får jag rekommendera att ni ställer in bildkvaliteten på HD, då får ni en bättre upplevelse.


Tror inte jag behöver förklara hur Torparkärringen mådde. Vilken otrolig känsla att vara så nära alla fåglar. Skulle vara kul att åka dit när ungarna kläckts...

Förutom dessa svarta skönheter fanns gott om sillgrisslor. Även de är jättemysiga.Här i samspråk med en tretåig mås. Jag tycker att det passar med lite filmtajm igen, eller hur?


Sillgrisslorna är verkligen fina. Jag skulle vilja kramas med dem ;-) 
 
Tyvärr fick jag inte med någon tordmule på bild (älskar det namnet också - razorbill) men jag såg några från båten. Som ni förstår så finns det ganska mycket bild- och film från denna utflykt, men vi kan ta det en annan gång. Jag hade tänkt göra ett extra fågelinlägg med alla nya sorter jag såg (har en som inte är artbestämd ännu). Fågeln på headern känner ni nog igen. Det är en ung gråtrut, även den från resan :))

Eftersom jag fastnat i fototräsket och hela tiden önskar mig bättre saker, kan jag visa vad jag såg på Staple Island. Nu snackar vi objektiv!


Med det där kan man sitta på fastlandet och fotografera! Extra coolt med kamuoflage också. För att ta den sista bilden behövdes inget megazoom. Herr och Fru Toppskarv och T-kärringen önskar härmed en fin fortsättning på söndagen!

 


5 kommentarer:

 1. himmel så fina bilder! tycker sillgrisslorna ser ute som pingviner när de står där på klippan. och de där skarvarna är ju så tjusiga med sina huvudbonader och det gula vid näbben. har faktsikt haft glädjen att se puffins på scillyöarna. dit fick vi också resa i sån där liiiiiiten oljeluktande båt i vågig sjö, fy så sjösjuk jag blev!
  aino

  SvaraRadera
 2. Men du! Vilken resa - och vilka bilder. Wow! Jag har också varit i England, men kollat på andra saker. Jag tror aldrig att jag sett en bild på en skarv i närbild, de är så vackra! Och så vill jag och katterna ha en Poffin hemma. NU!

  SvaraRadera
 3. Din header älskar jag, du har sannerligen fångat i just de "där" ögonblicket.

  Fotona är outstanding. Så underbara fåglar.

  margaareta

  SvaraRadera
 4. Fantastiskt vilken utflykt ni gjort.
  Underbart fina bilder
  Jag njuter.

  Ha det bäst.

  SvaraRadera
 5. Flytta fuglar, vilken fin resa du har haft . Toppskarven ser heltid ut, läcker frisyr och gult läppstift. En trendsetter :)

  SvaraRadera