lördag 1 juni 2013

I trädgården (och lite puffins, he he)

Det har blivit väldans mycket fåglar och utflykter på sistone. Inte några rapporter från trädgården. Det har hänt en hel del på sistone. När våren kom gick det fort! Nästan alla tulpaner har blommat över, buhuu. Alla vita skyar är borta buhuu. Men syrenerna har precis börjat blomma och det doftar underbart, TJOHOO!

Från blommor till fåglar. Där jag var på ostkusten i England gjorde man stora affärer på temat lunnefåglar. Det fanns allt möjligt att köpa. En öl fick följa med hem, mest för att etiketten var kul. Den var inte den godaste jag druckit. Presenter till maken i form av "spillning" och sockar till oss båda.


Härlig humor med chokladpluttarna, he he. Jag köpte en CD med passande titel också: Music for tired gardeners. Den är helt underbar! Passar bra som bakgrundsmusik när man pysslar i trädgården och uppenbarligen är den bra att somna till. Igår satt jag vid datorn efter middagen, maken låg på soffan och somnade så sött! Vinet kunde jag absolut inte låta bli. Lindisfarne fanns i närheten men dit hann jag inte. Smuttade på det på kvällarna (fick hälla ut när jag åkte hem, det var ju ingen partyresa jag gjorde) och tog med en hem.


Den sparas till något speciellt tillfälle framöver. Så byter jag ämne igen och övergår till trädgården.

Vädret är minst sagt varierande. Några dagar med riktig värme och sol och så nu när det är helg kommer regnet... Illa, illa när det är så mycket som är ogjort! Jag har fixat klart pallkragarna, nästan iaf. Innan jag fyller på med jord ska jag sätta plast men det vill jag helst göra när det är torrt, morr.Den med duk på har jag satt lök i och övrig grönska är ogräs. Jag fyller botten med gammal jord och sånt och nu innan jag gjort klart frodas det oönskade. Frodas gör också jordgubbarna som fått flytta till en krage i år.


Ann i Gummans Trädgård förärade mig några små plantor förra året, det ska bli kul att se hur de tar sig!

Jag började skaffa mer perenner förra året. Faktiskt ganska skönt att inte sätta så förtvivlat mycket frön. Viisa växter visade sig ha fler egenskaper än att vara fina. Axmalvan har spridit sig något oerhört! Tur jag har gott om plats, för jag har delat och flyttat skott.


Lite tomt längst fram, där hade jag lejongap bl.a i fjol men jag har inte sått några i år. Får bli att köpa ettåringar och fylla ut med... Bakom dammen frodas det över förväntan! De plantor jag flyttade dit trivs förträffligt. Kan tänka att den ständiga tillgången på vatten gör sitt till. Kaveldunen har blivit fler, de blommade i höstas!


Årets absoluta glädje är att näckrosen överlevt! Jag glömde den och var helt säker på att den skulle dö, men den är hur lycklig som helst. T-kärringen är lyckligast!


Eftersom jag var sen med sådderna i år, så fick det mesta  flytta ut direkt efter omskolningen = inte så fullt överallt = mindre gnäll från maken, he he. Något som ytterligare förbättrar min status vad gäller odlande är att jag numera har ett litet växthus att sätta in plantor i. Vi byggde ett själva a la Kajsa Varg; Man tager vad man haver.


En armeringsmatta fäst vid en träram och så byggfolie utanpå. Kanske inte snyggast med den blå färgen, men det fungerar ju!


De plantor som har stått där i fem dagar nu mår förträffligt och de växer. Det ska bli spännande att se hur det går med tomaterna och gurkplantan som ska bo där permanent. Det lär bli bättre än på friland iaf. Vi tror ju inte att detta ska hålla så länge, Ett par år kanske och sedan är nog plasten slut. Planen är förstås att skaffa ett riktigt växthus modell något större (detta är bara på 4 kvm, mattan fick styra) men det får bli ett annat år. Jag är hur som helst jättenöjd och glad!


Jag flyttar dit både smått och stort. Kunde ju inte låta bli att handla på rea i veckan. Ettåringar som ingen hade tid att pyssla om slumpades bort och då var jag snabb! De blir som nya bara jag rensar dem och pysslar om dem.

Innan vi skiljs för idag så tycker jag det är dags för filmtajm igen. Detta är årets tulpaner (med tillhörande fågelsång). Inser i efterhand att jag skulle skrivit in namnen... Fast jag har glömt bort vad flera av dem heter. Jaja, ni får roa er med dem ändå!Regniga sommarhälsningar från Lisa!


5 kommentarer:

 1. puffin pooh minsann!
  och tulpanfilm. ja, tulpisarna blommade sent i år hos oss iaf och fort. redan över. och många kom inte, vintern var bister och lång. idag har vi iaf roat oss med att köpa sommarblommor till krukorna, som vi förhoppningsvis kan plantera i morgon om inte regnet hindrar oss.
  och ditt växthus är ju toppen. jag har bara en drivbänk, men det funkar också. har chili och paprika och basilika i den.
  nä, nu åter till vinet och gubben.
  aino

  SvaraRadera
 2. Smart växthus! Och jösses så mycket annat du rapporterar om också, puh. Hur blev det med det vansinniga köpet av en annan fastighet? Bidde det inget eller funderar ni?
  Kram!

  SvaraRadera
 3. Mycke på gång ser jag. Men tänk så kul. Och med "växthus" får du sannerligen uppleva hur det växer så det knakar.

  margaaretaa

  SvaraRadera
 4. Vilket bra växthus det blev! Ja det går fort nu och tulpanernas tid är alldeles för kort... kul med dina små filmsnuttar!
  Puffinstrumpor... såå fina, svartvinbärsvin... och skön musik :) Härligt!
  Ha det gott!
  Kram

  SvaraRadera
 5. Jag hade ett litet växthus några år i plast, fungerade hur bra som helst så du får säkert stor glädje av ditt.
  Perenner är kul, många år sen jag slutade med sommarblommor, perenner klarar sig bra själva, det gillar jag. Och dina pallekragar, så spännande :)

  SvaraRadera