torsdag 6 mars 2014

Plötsligt händer det!

Först måste jag skriva att det är jättekul att det tittat in några nya ansikten. Varmt välkomna tillbaka närhelst ni vill! Ni som är mina trogna läsare är självklart välkomna, tänk att några av oss har hängt ihop i flera år. Riktigt häftigt!

Alla planer på att gå ut i naturen satte vädret effektivt stopp för under helgen. Återigen dimma och snöblask på lördag eftermiddag/kväll. Jag hoppades hela söndagen att det skulle lätta men icke. Småregn hela eftermiddagen. Fågelkompisarna brydde sig inte om vädret utan de kom som vanligt. Stjärtmesarna har jag sett på avstånd tidigare men nu kom de närmare. Lite synd tyckte jag om Herr Domare, han skulle behövt en regnrock!


Flest var talgoxar och blåmesar, i övrigt var det samma gäng som vanligt men ovanligt många på samma gång!


Men så plötsligt händer det! Bland alla talgoxar lyste det gult. Knallgult! T-körringen ryckte kameran men det var otroligt svårt att fokusera pga. regnet. Dessutom var detta en väldans rörlig fågel så de flesta bilderna är bara sudd :)


Bättre än såhär blev det inte, men jag lovar att hjärtat slog fort. En helt ny pippi för mig! Tänkte först att det var en förrymd undulat men vid en närmare inspektion förkastades den hypotesen.Jag fick en bättre bild på ryggen vilket är bra vid identifieringen. Den hade en kompis också och den behagade sitta stilla. Nu snackar vi supergullig liten fågel!


Jag konsulterade min engelska fågelbok och blev förbryllad. Den gula pippin stämde inte riktigt. På ett vis liknade den några mer välkända arter men... Jag kom slutligen fram till att det måste vara en serin alltså gulhämpling på svenska. Total lycka! Vem bryr sig väl om vädret när sådant här händer! Eller nu låter jag lite väl klämkäck. Det hade varit bra med uppehåll så bilderna blivit bättre. Förhoppningsvis stannar de kvar så jag får en ny chans! Den över-uppmärksamma Torparkärringen såg sedan en annan fågel i ett träd och trodde att det var någon ny. Det var förvisso en ny sort för mig för ett tag sedan men nu är den bekant - bergfinken.


Det blev en bra helg, synd att helgerna inte är längre. Tänk om jag missar något när jag är på jobbet! Tur att jag inte vet vad jag missar i så fall, hehe. Med detta önskar jag och mitt gäng en trevlig kväll och avslutar med ett avslöjande...

 
Jag konsulterade nämligen en riktig fågelkännare på måndagen och han var tvärsäker på att den gula fågeln var en grönsiska. Men va! Nog vet väl jag hur de ser ut och de är GRÖNA inte gula. Han överbevisade mig dock genom att leta fram en bild på en gul grönsiska. De finns men är såklart inte alldeles vanliga. Jag blev lite besviken för det hade varit häftigt med en ovanlig pippi, men å andra sidan var den ju så fin så det räcker väl med det! Sen är jag väl inte sämre än att jag kan ändra mig, jag kan egentligen inte så mycket om fåglar utan lär mig efterhand. Undrar förresten om det inte finns gulsiskor... ;-)
 
Kram
Lisa


5 kommentarer:

 1. Härliga fågelbilder tycker jag! Det var i alla fall ingen gulsparv, eller...? Men nog fick du fina bilder på ryggen och på kompisen, som ser annorlunda ut.

  Nu i helgen har de lovat solsken! :-) Så då kanske du får ändå bättre bilder.

  Vårhälsningar
  Elisabet

  SvaraRadera
 2. Fina fåglar du har. Jag måste skaffa fågelmatbord till nästa vinter för det blev inte av i år. Ha det bra, kram
  /Liv

  SvaraRadera
 3. Härliga bilder och härlig liten film! Kul med den gula grönsiskan!
  Önskar dig en fin helg!
  Kram

  SvaraRadera
 4. Du kan minst 350 skandinaviska fåglar fler än mig, jag stoppar på kråkan, eller är det skata, hm... dårlig på det här. Oansett sort så blev det ju en gul sol till dig mitt i regn och rusk, värt massa det också :)

  SvaraRadera
 5. klart det var din fågel!! inte ska man fråga att förståsigpåare, som bara blir avis på att du sett en sån ovanlig fågel! hihihi… så är det bestämt! eller varför inte en gulsiska. ja, jag köper det!
  aino

  SvaraRadera