söndag 9 september 2012

Från Uppsala till Aqaba...

...är det långt. En bra rubrik är det iaf, ha ha haaa. Jaa, vissa torparkärringar hann bara vara hemma en vecka innan det var dags att ge sig ut och fara igen. Att stiga upp mitt i natten tillhör inte mina favoritnöjen, men i onsdags var jag tvungen. Tasse väckte mig 03.20 och förklarade på sitt vis att han ville ha något att smaska på alternativt gå ut en sväng. Eftersom väckaren stod på 04.00 var jag måttligt imponerad. Jag försökte i det längsta att ignorera honom men efter 20 min fick jag spel.

Håll käften för f-n katt******!!!

Det funkade hyfsat men blodtrycket hade stigit för mycket så det blev bara en liten slummer innan uppstigning. Varför då stiga upp i denna arla timme? Jo, T-kärringen skulle till Uppsala för några kompetensdagar å ämbetets vägnar. Kul, men jobbigt genom att jag definitivt inte var frisk. Något positivt fick jag i alla fall ut av denna morgon. Beskådade soluppgången från tågfönstret!


Väldans tjusigt. Jag fick lite tid att kolla in Uppsala också och vi får se framöver om det kommer några bilder. Fram till dess så återvänder vi till Jordanien och fortsätter där vi slutade. Alltså har vi kommit till Aqaba.

I Aqaba finns världens näst högsta flaggstång,137 meter hög. Den uppmärksamma ser att flaggan är annorlunda...


Stjärnan saknas. Detta är nämligen den arabiska revoltens flagga. Den som vill veta mer om det kan Googla, det får väl finnas gränser för hur mycket jag serverar er, hihi ;-)

Aqaba är speciellt för det är en ekonomisk frizon, detta underlättar handeln och gör att utländska företag kan etablera sig där. Aqaba håller dessutom på att bli ett populärt resmål och numera kan man åka charter från Sverige. Det finns många orsaker till att stället är populärt, en är såklart det geografiska läget. Här har vi Eilat (Israel).Tittar man lite mer åt vänster så ser man Egypten.


Några mil söder om Aqaba ligger Saudiarabien. Det märktes! Vi kom till Aqaba under andra dagen på Eid och det var fullständigt kaos i stan! Trafiken var helt galen och många var saudier som lämnat henlandet för att festa loss. T-kärringen är inte överförtjust i bullriga städer och jag var ganska negativ denna kväll. Att korsa en gata var förenat med livsfara för tro inte att det var självklart att stanna vid övergångsställena. Jag var verkligt rädd flera gånger! Något annat som höll på att driva mig till vansinne var alla beduiner som fanns i staden denna helg. De red på kameler eller hästar på trottoarerna eller mitt bland folk på stranden. Anledningen var att de ville få turister att rida på kräken. Vi led med dessa djur! Flera hästar var definitivt inte lyckliga. De var jäkligt stressade och en häst gick omkull nära där vi satt på kvällen...


Jag var såklart tvungen att doppa ner en fot i Röda havet denna första kväll och när jag tittade på bilden såg jag hur klart vattnet var. Makalöst!


Hela foten är alltså under vattnet! Nåväl, vi var inte alls imponerade av Aqaba denna första kväll. Alldeles för mycket ståhej för att det skulle kännas bra.

Dag 2 började vi på en restaurang för att det skulle bli tyst på den hungriga torparkärringen. Det var bara maken och jag, vilket var skönt. Vi fick inte mycket tid för oss själva under de 10 dagar jag var där. Servicen var helt otrolig, jag hann bara sträcka mig efter vattenflaskan så dök det upp en servitör och fyllde på mitt glas. Faktum är att jag gjorde det till en sport att kolla hur lång tid det skulle ta innan någon kom, he he.

Detta var en varm dag, 44 grader, så en tur till stranden stod på agendan. Barnen måste ju få bada! Torparkärringen också, men är man på en allmän strand så blir det lite annorlunda...


Glöm bikini! Jag var dessutom enda kvinnan i vattnet till en början. Svägerskan gick ner lite senare och lekte med barnen, fullt påklädd såklart. Andra kvinnor som dök upp var också täckta från topp till tå. Jag hade först tänkt att doppa mig, men kom på att kläderna då skulle klistras fast på kroppen = stranden skulle fyllas av stirrande araber. Vill man bada på västerländskt vis betalar man in sig på någon av stränderna i anslutning till hotellen. Man får ta seden dit man kommer.

Nu finns det mer att göra än att "bada". Jag älskar historiska platser och i Aqaba finns ett litet arkeologiskt museum. Såklart släpade jag med maken dit. Han njöt mest av AC:n därinne och jag kollade på arkeologiska fynd...


Härligt! I anslutning till museét finns en ruin av ett fort som byggdes på 1500-talet. Det var för dagen stängt, men personalen hörde oss prata och frågade maken var vi kom från. Plötsligt var man VIP! De öppnade nämligen speciellt för oss och vi fick en guide med. Gilla! Den där araben jag är gift med pallar ju inte sol och värme så han satte sig i skuggan medan jag gick runt med guiden. Eftersom jag älskar sådant här och gärna vill dela med mig, har jag gjort ett litet bildspel. Nu blir det alltså filmtajm : )


 Aqaba är nog annnars mest berömt för sina dykcenter. Folk reser från hela världen för att dyka bland korallreven. Torparkärringen skulle inte våga dyka med tuber, det låter läskigt! Snorkla däremot, men det blev inget sådant denna gång. Nu kan man se på grannlåten utan att blöta ner sig, alltså åkte vi till akvariet som ligger utanför staden. Alltid lika kul att titta på fiskar!
 
 
 
Så mycket vackert det finns i havet! Gillar man växter så måste man gilla korallrev. Nästa gång jag åker ner ska jag definitivt snorkla!
 
De här varelserna är häftiga, men liksom så många andra bör man inte leka med dem. Ser ni något levande här?
 
 
Stenfiskar, gott folk. Jädrans giftiga och synnerligen mysko, eller hur? Vi tar en till!
 
 
Kanske inte den snyggaste typ man skådat men hur cool spm helst! Vattensköldpaddan kunde dock ingen låta bli att tycka om. Den fanns i en öppen bassäng så man hade kunnat ta i den... Ibland kan t.o.m en torparkärring hålla fingrarna i styr, he he.
 
 
 
 Innan vi lämnar vattenvärlden måste en av de riktigt giftiga cch vackra varelserna få vara med. Fjärilsfiskar ska man passa sig för! De är dödliga. Kanske jag ska revidera mina framtida dykplaner...

 
Naturligtvis finns det mer att se och göra i Aqaba, men tiden räcker inte alltid till. Speciellt om inte Torparkärringen själv styr över saker och ting. Nåväl, det var en fin utflykt och halva grejen var att jag fick hela barnaskaran att sjunga om kung Abdallah! Han är min nya idol och att förvränga barns hjärnor är min specialitet, he he. Ni kommer att få stifta bekantskap med denna kunglighet senare,
 
Innan jag stänger för ikväll vill jag visa lite växter också. Den relativt nybgyggda moskén Al-Sharif Al-Hussein bin Ali moskeén i Aqaba är otroligt vacker! Synnerligen smakfulla planteringar dessutom.
 

 
Jag tycker att det får räcka för nu. Nästa rapport från detta land kommer att handla om någonting helt annat. Har inte bestämt om vad ännu... Beduinerna kommer såklart och det är oundvikligt att inte göra en mer politisk rapport. Så objektiv som det är möjligt...
 
Med detta önskar jag er en riktigt mysig söndagmorgon. Vi hörs!
 
Kramar från
Lisa

7 kommentarer:

 1. Fina bilder som alltid. Jösses vad ni verkar ha hunnit med mycket! Det blir en härlig karamell att suga på i vinter. :-)

  SvaraRadera
 2. En sån fin reseskildring från ett intressant område. Tänk att vara arkeolog och gräva här... Du vinner - din ruin är bra mycket finare än min :-)

  Snorkla är bara underbart. Jag tror att det är den största här & nu-känsla som jag kan uppleva. Några av mina finaste reseminnen är just från undervattensläge iklädd snorkel och cyklop. Aldrig glömmer jag "min" vattensköldpadda som jag "simmade med" nästan varje dag i en veckas tid när vi var på Maldiverna... Undrar hur det är med Skalman? Simmar han fortfarande runt det där revet bland papegojfiskar och betar sjögräs? Jag hoppas det.

  Kram

  SvaraRadera
 3. Vad mycket fint och roligt du har upplevt!
  Att simma bland fiskarna måste vara en alldeles speciell upplevelse.
  har haft lite uppehåll med mitt bloggande men nu är jag tillbaks igen och kommer att följa dina bra/roliga inlägg.
  kram från mig

  SvaraRadera
 4. Härliga bilder både från land o vatten.
  Hur mår dina jordgubbsplantor, har de tagit sig bra?
  Kram Ann.

  SvaraRadera
 5. den där stenfisken var allt inte så vacker, om man säger så.
  jag är också ruinromantiker, så det var extra kul att se bildspelet. det var ändå ett väl bibehållet fort.
  aino

  SvaraRadera
 6. Den som ändå vore arkeolog! Har hört talas om staden Petra.
  Vet så mycket som att Amman är huvudstad.
  Vet oxå att där är mycket varmt.
  Nu får ni hela vintern att gotta er i värmen och alla fina fotos!

  Just nu har VI ett fint regn!

  SvaraRadera
 7. Vilken flott semester du har haft, men så svårt det måste vara att inte plaska runt i baljan med den värmen, men jag förstår ju att det inte gick.. AC måste kännas bättre, gamla skelett och annat är alltid spännande. Den sista bilden, skulle önska det var hos mig. Nu får jag väl ta bort alla plattor och lägga kakel på Bakken i stället och lossas mina tuja är palmer. Det ser helt fantastiskt ut. Lätt att skotta också vill jag tro :)

  SvaraRadera