fredag 26 november 2010

Julmarknad på Kalmar slott


En gråkall novemberfredag och besök på Kalmar slott och dess berömda julmarknad. Visst fanns det mycket att fröjdas åt; godsaker och julpynt. Vackra människor också i helt rätt miljö.


Nu måste jag berätta om min fantastiska upplevelse när jag kom till slottet. Jag var hungrig och ville ha MAT! Inte lussebullar och pepparkakor utan något mer matlikt. På slottets innergård såldes viltkebab och i ståndet bredvid strömingsburgare. Jag stod mitt emellan och funderade, men så såg jag vad strömingsmannen stekte fisken i. Mjölkfritt margarin! Detta avgjorde snabbt saken. Till och med dressingen var mjölkfri! Förlåt min älskade make, men jag sa I love you! till mannen. Förutom att han var otroligt intelligent vad gäller val av produkter, så var burgaren jättegod!

När vi ändå är inne på temat mat, så varför inte ta för sig av ett gästabud i 1500-talsmiljö? Är det någon som vet hur man äter oplockad svan? Det är nog det här som kallas skådebröd = )


Nu är det så att jag älskar slott och borgar. Jag tilltalas oerhört av historiens vingslag och fantiserar alltid fritt när jag besöker dessa fantastiska byggnadsverk. Det finns speciellt en sak som kittlat min fantasi sedan jag var barn och det är tanken på alla lönngångar. Att mötas av detta smärtar. Glasruta med galler och smal trappa! Hur kan man vara så elak att man bara låter mig få en liten titt och ingen möjlighet att få utforska?!!


På julmarknad förväntas man handla upp hela lönen och visst hade jag en budget, som jag höll denna gång tro´t eller ej! Som vanligt förälskade jag mig i någon som är annorlunda. Denna gång blev det Määrit. Jag föll som en fura direkt jag såg henne och tänkte: Määrit måste bo hos oss!!! Så gjorde vi affär, knallen och jag och Määrit mår numera alldeles utmärkt och kommer att glädja oss mycket. Hon är dessutom inte bara fin, hon är ett nyttodjur också, nämligen en pall! Blir fin att sitta på bredvid brasan i vinter.


Nu fanns det ju kvar av budgeten och tur var väl det, för efter att ha vandrat runt slottet blev jag alldeles till mig igen! Hittade en konstnär som arbetar i ull (har jag fastnat i ullträsket eller?). Hos henne fanns de mest underbara fåglar jag sett! Kärlek igen, men oj så svårt att välja. Jag bestämde mig till slut för denna lilla ensemble, men jag måste nog köpa fler...


Även den bästa av utflykter har ett slut och när jag skulle åka hem försökte solen titta fram. Världen blev
återigen fantastiskt vacker!


Och ja, ni som förväntar er något. Jag har handlat lite julklappar också ; )

4 kommentarer:

 1. Oj, va fint! Blir såå avundsjuk, vill oxå gå på julmarknader på slott!

  SvaraRadera
 2. Vad du hinner med roliga saker Lisa - marknad på slottet. Tror bara jag varit en enda gång på slottsmarknaden. Nu för tiden undviker jag det då det inte finns någon slottspott hos mig. Minns jag rätt är det ganska kostsamt att handla där av anledningen att det är hutlöst dyrt för knallarna att få ställa ut Märit och hennes kompisar. Ett slott vet hur man överlever kanske man kan säga. Men Märit och pippina var jättefina!

  Vackra vinterbilder! Önskar dig en finfin helg!

  SvaraRadera
 3. Puss & kram till er båda (Anneli o Tanja). Glädjer mig åt Slottspotten (bra uttyck!) som gör mig glad. Hade önskat att Shaheen var med...

  SvaraRadera
 4. gillar fåglarna massor! :D låter som du hade en riktigt bra mässa! men lite läskig tycker jag allt maten låter, så väl viltkebab som oplockad svan, det sistnämnda kanske lite mer ;)

  SvaraRadera