lördag 27 augusti 2011

Ångestladdad konst, svamp & bålgetingar

God afton, kära läsare! Detta blir ett megalångt inlägg. Så går det när man inte skriver allt som händer samma dag ;-) 

Vilken underbar dag vi haft idag! Sol och 24 grader, det passar en torparkärring alldeles utmärkt! Fortfarande lika varmt, så det finns en "risk" för tropisk natt. Tyvärr kommer jag inte att sitta ute i mörkret och mysa med ljus, det har de här typerna effektivt satt stopp för.


Just det, bålgetingar! Denna sommar har det uppstått ett fenomen som jag inte förstår mig på. Det var inte så förra sommaren. Normalt så brukar det inte finnas några flygande insekter efter mörkrets inbrott, förutom nattfjärilar, men här har bålgetingarna börjat svärma runt utebelysningarna. Jag klarar av en eller annan bålis, men när det ser ut så här stannar jag inne:En riktig skräckfilm, tycker jag! Jag får aldrig någon Oscar för den filmen, men jag vågade inte gå ut så jag filmade genom altandörren. Att de jagar, det förstår jag. Bålgetingar är rovinsekter men de brukar faktiskt sova på kvällarna. Min teori är att något hände när de avverkade skog här bredvid. Om någon av er har upplevt detta, berätta gärna! Nu över till något annat...

Väderkartan lovade sol och fint igår och solen sken hela dagen. Ovanför molnen, vill säga. 
Dagen började med dimma, sedan grått och mer grått och mot kvällen dimma igen. Nåväl, det regnade ju inte så efter jobbet gick jag ut i skogen på jakt efter svamp. Tänk, jag hittade två kantareller! Med tanke på hur omöjligt det är för mig att hitta dem, så var de förmodligen årets skörd. Jag hittade något annat spännande. Vad i hela friden är detta? En tvättsvamp?


Det fanns annat suspekt också. Knallröda svampar ser häftiga ut, men de håller jag mig ifrån.


Det är otroligt fascinerande med alla färger på svamparna. För att inte tala om former. Den här är verkligen vacker och intressant!


Nu tittade jag inte bara på svamp, jag plockade några också. Det blev sandsopp, som är en fin matsvamp. Den har dåligt rykte och mycket beror på det som händer när man skär i dem.


De blir blå! Inget fel på smurfsvamp tycker jag och just detta gör att ingen kan ta fel på dem. En riktigt smaskig sak är smörsopp. Jag hittade en stor som inte var full av mask. Smörsopp är annars mycket maskangripna och de stora är normalt inte att tänka på. Den här synen gillas!


Det vattnas i munne på mig när jag ser bilden! Förutom denna, blev det bara två små till...


Gott, gottigottgott. Något annat som är gott är päron. Jag brukar titta in på ett ställe som visar konst och på gården finns det fruktträd. Ett päronträd dignade av frukt när jag stannade till igår.


Vilken ljuvlig syn! Ännu ljuvligare är att jag fick tillåtelse att komma och plocka när de mognat! Gissa om jag ska hålla koll på dessa frukter = )

På detta ställe pågår flera utställningar samtidigt och sist jag var förbi hade jag en mycket stark upplevelse. I ett rum ställer Annagreta Johansson ut sina målningar och skulpturer. Hennes målningar är mycket grå och skulpturerna av huvuden är tunga. Det som hände med mig var att jag nästan fick ångest när jag steg in i lokalen. Jag upplevde att tavlorna var dystra och ansiktena som tittade på mig oändligt deprimerande! Jag tyngdes ned! Fick huvudvärk! Jag flydde ut igen och förvånades över min reaktion. DET är konst! När man blir både fysiskt och psykiskt berörd!


I går gjorde jag om det. Jag hade en teori om att sinnesstämningen man har när man ser detta spelar in och jag hade rätt. Denna gång landade inge  tung mantel på mina axlar, även om tavlorna är grå och ansiktena har laddade uttryck...Jag tänkte förra gången att Annagretas konst skulle vara vacker i mindre doser och det tycker jag nu. Skulpturen ovan är ju fantastisk! Jag vill ha den! Som vanligt är jag snål, jag sparar alltid till praktiska ändamål (det behövs alltid saker att bygga med t ex) men unnar mig inte sådant jag kan njuta av bara för mitt eget välbefinnande. Korkat egentligen. Jag köpte ny tvättmaskin i vintras och den kostade flera tusen, men varför köper jag inte konst jag tycker om? Diagnos: stor (nåja), jäkla korkboll!!!

Den här tavlan tilltalar mig också. Förra gången orkade jag knappt titta på den.


Håller ni inte med om att konst är underbart? Allt handlar om betraktaren, hur man tolkar det man ser. Maken har absolut inte samma smak, det är sällan han tycker om det jag vill ha (eller köper, hihi). Han har inte sett ovanstående alster och jag tror att han skulle få spunk om jag gjorde affär...

Jag har ju själv roat mig med att måla tidigare och ni som hängt med ett tag minns säkert när jag provade Vedic Art Det var otroligt kul men tyvärr har jag inte rört en pensel sedan dess. Hoppas att det kommer något nytt kurstillfälle i höst. En av mina egenhändigt målade tavlor är en sådan som uppenbarligen påverkar folk. Jag älskar den, maken tycker den är hemsk! Han blir deprimerad av den. Allt ligger i betraktarens öga, vad känner ni?


Jag ska inte berätta för er idag vad jag tänker. Just nu är det bara er känsla som gäller...

Så lämnar vi fredagen och går över till denna dag. Sol och 24 grader. Tack! Slog till med solsängen, för detta kanske var den sista dagen detta år då man kan ligga och sola. Lite svårt att känna att det är slutet av augusti när man ser det här...


Mindre normal såg himlen ut ikväll. En mycket konstig färg så det blir nog regn i morgon...


Med detta tackar jag för idag och önskar er en riktigt fin lördagsmyskväll!

5 kommentarer:

 1. Ja det var mycket på en gång :) men du skriver ju så bra så det är så roligt att läsa dina inlägg och man längtar efter nästa inlägg :)
  Usch vad otäckt de va med dessa bålgetingarna, inget kul alls och förstår att du inte vill ut. Kan de va att drottningen fanns där och de svärmar efter henne? man har ju sett ibland på tv när stora klungor med bin svärmar efter sin drottning.
  Tänk vad konst tilltallar oss olika beroende på vårt humör och sinne. När jag ser din tavla tänker jag på den glädje man kan sprida runt sig i denna ortygga och hemska värld med orättvisor mm men att du som individ kan påverka det som är just runt dej. tänkt på de gula och de gröna runt figuren (Kanske lite konstig tolkning men det är min tolkning) Kram Suss

  SvaraRadera
 2. Det var mycket hos dig idag. Bålgetingars liv och leverna känner jag inte till... hos mig har miljarder korsspindlar invaderat trädgården. Jag tycker inte illa om spindlar men att gå runt i trädgården just nu innebär en upplevelse likt Spökhuset med alla nät som man fastnar i...

  Konst är konstigt ibland. Ens egen sinnestämning spelar en väsentlig roll i hur man tolkar... minns själv en solig, vacker lokal med lätta, ljusa naturmotiv på väggarna. DÄR fick jag ett djupt deppanfall i allt detta ljuvliga. Det var nog för vackert för mig...

  Roligt att ni har sol. Här regnar det och regnar och regnar. Ibland kommer det en störtskur under tiden det regnar. Typ väldigt blött nu och dammen håller på att svämma över.

  Kram Anna Vattenkanna

  SvaraRadera
 3. Soppor är härligt att plocka, man behöver inte hitta så många, för de är ju stora. Jag brukar blanda mina soppar, förvälla och frysa in.
  Bålgetingar är ju så ettriga, så jag hade gjort som du, stannat inne. Men visst har vi haft härliga soliga, varma dagar och nätter nu. fläkten går nästan hela natten, annars smälter jag bort, hihi...
  Men du, din tavla är ju trolsk och fin! Tankarna förs in i djupa skogar med berg, mossa, stora granar och kanske en liten bäck. Skogen är lite mörk för träden skymmer solen...Måla mera!
  Vi brukar köpa konst till överkomliga priser, men inte nu, för vårt hus=renoveringsobjekt slukar alla slantar. Men visst måste man ha lite vacker och tilltalande konst hemma, absolut, hur kan man leva utan?!
  heanku

  SvaraRadera
 4. Hej, råkade komma in här till din trevliga blogg när jag googlade "knallröd svamp". Sen började jag läsa vad du skrev om smörsopp, att de ofta är maskangripna. Jag fastnade för detta, eftersom smörsoppen är ungefär den enda svampen som aldrig nånsin är angripen här som jag bor! Alltid ren och fin. Däremot stensopparna är nästan alltid helt genomätna:(.
  Här i Finland är det i alla fall en otrolig svamphöst i år! Lycka till.

  SvaraRadera
 5. Jag fastnade visst i dom ansiktena, jag tror nog man ser olikt allt efter dagsform. Tyckte om dom, dom snackar till en. Konst som påverkar en, både positivt och negativt tycker jag är bra, bara vackert blir inte det samma. Synd att man inte kan få ren tvätt med ett sånt ansikte..

  SvaraRadera