måndag 25 juni 2012

Sommarplågor

Varje sommar kommer musik som blir klassade som sommarplågor. Jag hänger inte med så mycket, så jag vet inte vad det är i år. Vad jag däremot vet, är att varje år kommer andra mindre trevliga plågor. Fästingar är en...

Detta är femte sommaren jag bor här nere i söder och fästingar har jag plockat från Tasse. Trots att jag tillbringar mycket tid ute i skog och mark har jag klarat mig. Tills för två veckor sedan. När jag bytte kläder efter jobbet såg jag något litet och svart på magen. Jag plockade bort den och HUUU! Det var en fästing!


Som ni ser så var den pytteliten. Den var dessutom stendöd. Kanske torparkärringen smakade blä! En arbetskamrat föreslog att det nog var en nymf men en studie på nätet berättar att det nog var en larv, fästingens första stadie. Nymfer kallas de när de är ett par mm stora innan de sugit blod. Oavsett storlek kallar jag dem smådjävlar, he he.

I natt vaknade jag och kände att jag behövde uppsöka en privat inrättning. Jag kände också att det var något i midjehöjd på sidan av ryggen. Jag krafsade på det och fick något pyttelitet mellan fingrarna. En fästing igen! Denna levde och såg ut som de ska, alltså rund om magen. Tyvärr är bilden inte så bra, en trött t-kärring utan glasögon är ingen bra fotograf, fniss.


Den var inte större än max 1,5 mm men nog så vidrig ändå. Förmodligen en sådan där nymf som har haft fest. Gissa om jag ska hålla koll på stället den satt på. Borrelia vill jag inte ha! Att de kan vara så himla små har jag inte fattat förrän nu. De som Tasse kommer in med är betydligt större, även de som inte har satt sig fast ännu. Känns inte alls bra att de kan vara så små, då är de ju skitsvåra att upptäcka : (

Nästa pyttiga pest som förstör kvällarna är svidknotten. Hur mycket man än smetar in sig med myggmedel så hittar de alltid någon liten fläck att bita på. De kryper ju dessutom gärna in i öronen, näsan eller ögonen. De står överst på listan över vidriga kryp jag hatar. Jag är tydligen mycket känslig för dem dessutom, för där de bitit mig blir det sår. Ikväll blev jag riktigt ilsken på dem och då fick jag en idé. Myggnät fungerar inte genom att de är så små att de kryper igenom nätet, men det finns väl andra sätt. Gamla t-shirtar är bra att ha! : D


Jag smorde in det lilla område som inte är täckt och det fungerade riktigt bra. Kanske är detta ett fiffigt tips som ni kan ha glädje av? Det som är extra pestigt med svidknotten jämfört med vanliga knott är just storleken. Vår första sommar här i skogen fick vi erfara det. Vi hade myggfönster i sovrummet och kunde inte förstö varför vi var så bitna eller varifrån de jäklarna kom. Natt nr 2 (när vi hade massaker på dem) såg jag hur de kröp in genom myggnätet. Blähuu! Då köpte torparkärringen ett tunt tyg och satte innanför myggfönstret. Slut med oönskade "gäster".

Det blev inget skojsigt inlägg det här. Det är nog bäst att jag slänger in lite blomsterfägring. Förra året föll jag för den blålila hängpetunian och varför bryta en vacker "tradition". Jag hittade samma sort på torget och slog till direkt!


Måste säga något om vädret också. Regn är bara förnamnet, det har strilat på nästan hela tiden sedan i går. Under denna helg har det kommit ner en bra bit över 30 mm. Dammen som var utan vatten är numera snarare översvämmad!


Denna blöta och kalla dag (bara 12 grader) hade vissa torparkärringar ledigt. Himla bra tajming! Det har överhuvudtaget inte varit så mycket mys i solsängen dessa 5 lediga dagar, ha ha. Nåväl, bara att vara ledig är en bonus. Lite bra med dåligt väder också, för i förmiddags kunde jag se "Grönn glede/Grön glädje" på TV. DET är mys! Vad passar sedan bättre än att åka en sväng och handla növändiga trädgårdstillbehör. En näckros t.ex. Den får växa fort nu om den inte ska drunkna! Det verkar inte sluta strila från skyn!


Klämkäck som jag är, så satte jag igång att pyssla ute när jag kom hem. Kan upplysa om att jag blev dyngsur! ALLA kläder (även underkläderna) fick bytas när jag kom in igen. Efter maten gick jag ut igen, denna gång med regnkappa ;-) Gissa om det var verkligt måndagsmys att ta av den blöta kläderna (igen), ta en varm dusch och sedan hoppa i en flanellpyjamas! För att ytterligare mysa till det fixade jag en kopp te och mackor och slängde mig i soffan. Där är jag kvar och jag tror det blir att bädda här också. Känns helt rätt att somna till "Shogun" denna kväll!

Kramar från
Lisa


6 kommentarer:

 1. Välkommen till södern och dess fröjder. Bläh för dessa pyttesmå äckelpäckeldjur. Nu bor du ju på ostkusten och då är det du som omedelbums går och vaccinerar dig mot TBE. Fästingburen hjärnhinneinflamation alltså. Nu gör du det. Och gubben med. Order! Om ni nu inte redan har gjort det vill säga.

  Kram

  SvaraRadera
 2. jojo, fästingar ja, vi bor i ett fästingbälte och vi plockar fasta och lösa fästingar så gott som dagligen. lillen har haft erlichia två gånger och jag plockar säkert tio fasta fästingar på mig varje år, men för första gången i år fick jag borrelia! så jag har haft tur. förutom fästingar har vi massor av huggormar också och det är nästan jobbigare. jag har redan tappat räkningen på huggisarna jag haft på tomten i år!
  men jag vill nog bo på landet iaf!
  aino

  SvaraRadera
 3. Inga trevliga gäster fästingar.
  Här har vi lite av den sorten också.
  Både gubben och jag har vaccinerat oss mot TBE för man vet aldrig.


  Ha det gott
  Gunilla

  SvaraRadera
 4. Knott, knott och åter knott! De har verkligen en förmåga att hitta bara ställen att anfalla. Min ständiga sommarönskan är: sol och blåst. Då är de tvungna till reträtt.

  Med hopp om knottfria dagar framöver ha en fin vecka!
  Katarina

  SvaraRadera
 5. Rekommendera att snarast ta fästingsprutor eftersom du är mycket ute i skogen. De är ett elände. Ikväll hade vi en snok i växthuset. Allt sånt hör sommaren till. Men nu kommer värmen, de första kantarellerna är plockade

  margareta

  SvaraRadera
 6. Ja fy dom är inte roliga alls...plockar fästingar på hundarna hela tiden. Som tur var gillar dom nog inte vårt blod i familjen för det är ytterst sällan vi får några tack och lov.Din damm ser ju jättefin ut! och rabatten intill också!!
  Kram/Mia

  SvaraRadera