lördag 28 maj 2011

Saker ni (kanske) inte visste om mig

Innan jag sätter igång, kan jag konstatera att Blogger har stora problem. Hos mig och många andra har följarna försvunnit från sidan. Andra kan inte kommentera... Detta drabbar tydligen även folk ute i världen. Trist. hoppas att det blir ordning snart!

Hos några har jag sett temat "Åtta saker ni inte visste om mig". Kul, tycker jag och hakar såklart på. Jag gör dock min egen variant. Tar inte allt på en gång utan delar upp det. Denna gång kommer det att handla om böcker och film...

Jag älskar brittiska deckare! Både på film och i bokform. Herrarna Barnaby, Frost, Morse och nu Morse´s efterträdare Lewis, är solklara favoriter. En annan är Dalziel, fast han är bättre i bokform. Skådisarna är helt rätt dock.


Roy Grace är en annan favorit, men han finns inte på film ännu. Böckerna av Peter Robinson är fantastiska! Läs dem! Min första var "Aftermath" (kommer inte ihåg vad den heter på svenska) och sedan var jag fast. Genom att det utspelas i Yorkshire, läser jag på engelska. Man missar dialekterna när de översätts. Dessa böcker samlar jag på och det är numera tradition att jag SKA ha en ny bok varje jul (här kom ett bevis på att jag inte bara är snäll, he he).


Som ni ser, samlar jag på fler författare. Peter James är en annan jag varmt rekommenderar. Han skriver inte om någon speciell detektiv, men hans historier är vansinnigt spännande! Bilden avslöjar också en annan mordgåta som intresserar mig, nämligen sökandet efter vem Jack the ripper var. Jag skulle kunna tänka mig att studera Ripperology. Vilket mysterum detta var! Jag har dock lite svårt att "köpa" Cromwells teori...

Nu tillhör jag alltså kategorin människor som samlar på saker jag tycker om. När det handlar om deckare, så har jag ett förråd av Midsomer, Morse och Frost. De ser jag gärna om och om igen. Sommartid blir det alltid Morden i Midsomer. Nu när Barnaby har slutat så känns det gott att alltid ha honom till hands! Hans efterträdare har jag godkänt, men det kommer aldrig att bli samma sak!


I övrigt på författarfronten, så gillar jag Stephen King. Hans verk samlar damm tillsammans med några Koontz och verkliga storheter som Shakespeare... Där får ni en glimt om att jag har många strängar på min lyra!


Det finns även Tv-serier jag bara måste ha. Sådant som jag såg redan som barn coh fortfarande uppskattar. Stort skådespeleri har alltid imponerat på mig och Storbrittannien har genom åren förgyllt tillvaron med verkliga giganter. Minns ni t ex Zeffirellis Jesus från Nazaret? En helt underbar serie som alltid visades till påsk förr i tiden. Där finns gräddan av brittiska skådisar representerade. En annan helt fantastisk produktion är Jag Claudius. Den ser jag just nu, för tredje gången på fyra år. Var helt fascinerad som barn och är så fortfarande. Derek Jacobi, som nu är Sir tror jag, är lysande!


Som en liten bonus på temat "Saker ni..." kan jag berätta att jag gillar historia...

Andra serier jag såg tidigare i livet, har jag införskaffat. Att se ett avsnitt av I vår herres hage är definitvt feel good television! Onedinlinjen gillar jag skarpt (såg Peter Gilmore i Folkets Park som barn, han sjöng också som ni kanske minns). Tyvärr går det inte att få tag på andra säsongen i detta land. Jag måste nog kolla i GB för jag vill se mer!


Mot alla vindar och Floden blev mitt liv är andra moderna klassiker att må bra av. Singin´in the rain som tronar vid sidan, är också en klassiker jag blir glad av. Jag har alltid velat göra som Gene Kelly och dansa omkring i regnet...

Nu blev det en hel del på detta tema och då har jag inte gått in på favoritfilmerna. det får vi ta en annan gång. Jag vill ju inte trötta ut er fullständigt = ) Ha nu en feel good lördagkväll och en trivsam söndagsfrukost. Nu ska jag se Cracker, en annan gammal deckarserie (fast han är psykolog) som nu visas på kanal 9. Det är så kul att se Robbie Coltrane som han var innan han blev Hagrid i Harry Potterfilmerna!  Sitter jag fast i brittiskadeckarträsket eller...

2 kommentarer:

 1. Vilka nostalgikickar du bjuder på, Onedinlinjen,dadadaaa dadadaa dadadaa didididaada... musiken kommer direkt till mina öron. Vi delar nog smak, rent bortsett från jack the ripper och stephen king.. vad med macahans? Scarlett O'hara? Tsarens kurir?
  En krim utan Barneby blir som Wallander utan han riktiga wallander.. jag har inte sett den nya varianten men kan tänka mig det blir svårt att vänja sig.. Själv har jag sett finalen på svt 8 trädgårdar och pressat mig genom trädgårdsfredags 8 episoder, kan en regnig lördag bli bättre? mys framför tv,n :)

  SvaraRadera
 2. ÅHH, vad avis jag blir, mot alla vindar har jag men inte floden blev mitt liv, en gammal klassiker som jag gärna skulle sett igen.
  Själv är jag galet förälskad i den gamla serien Lilla huset på prärien, håller på att samla på mig alla boxarna..
  kram mia

  SvaraRadera