söndag 2 januari 2011

Spänning

Årets andra dag har bjudit på behaglig temperatur och en strålande sol. En sådan dag måste man passa på att gå ut i skogen. Snön är inte så djup på vissa ställen, så det gick bra att ta sig fram. Visst lyckades jag sjunka ned så nästan hela benet försvann. Det är ju omöjligt att veta var hålen finns!

Runt gården är det fullt med spår av rådjur. De har vandrat kors och tvärs och jag är glad att vi har staket runt gården. Hur vackra rådjuren än är, så kan vårt gemensamma intresse leda till konflikter. Jag har träffat många trädgårdsmänniskor här nere, som berättar om uppätna blommor och rensade rosenbuskar. Det vill jag slippa!

Hur som helst, såg jag ett annat spår, som fångade mitt intresse.


Vad kunde nu detta vara? För min inre syn såg jag någon tjock, liten varelse som pulsat sig fram genom snön. Tänk om det var en tomte!!!

En närmare titt fick mig att utesluta tomteteorin. Det här var någonting annat.


Ser ni vad jag såg? Nu blev det spännande! Det där var varken tomte, rådjur eller en välgödd grävling. Det är spår från ett hunddjur. det finns olika sorter inom det släktet. Jag stoppade ner huvudet i snön och tog ytterligare en titt.


Spåret är ca 9 cm långt och har tydliga märken av klor. Troligtvis är det en stor hund som passerat genom skogen, men det finns andra arter som är släkt med hundar. Jag gick igång ordentligt, för det har under hösten rapporterats om varg i trakterna. Inte just här, men ett par mil härifrån. Tänk om... Det enda som talar emot att det vore spännande med en varg är att spåret finns ungefär 100 meter från huset.

Maken blev inte lika entusiastisk när jag berättade och sade till mig att sluta gå i skogen! Men hallå! Även om det är en varg som varit på besök, är chanserna att få se en i vilt tillstånd väldigt liten. Maken försökte med skrämselpropaganda och sade att en hungrig varg kan vara farlig. Men hallå del 2! Hur stor är sannolikheten att en varg skulle få för sig att äta upp en relativt småväxt, medelålders torparkärring som till på köpet är en stor djurvän??? Det kanske är en varulv? Ni minns väl hur det gick för Emil när han grävde en varggrop för att fånga en varulv?
Hmm, undrar om "vargar" gillar korv... Eller köttbullar...

Lycka är
Att låta fantasin skena iväg! 

1 kommentar:

  1. Kul! Spännande spår, kan det vara ett lodjur? De har väl stora tassar?
    Tror som du att risken att bli uppäten är relativt liten. Risken är väl större att du kommer bort när du traskar runt i obygden?

    Berätta om du hittar tass-avtryckaren!

    God natt!

    SvaraRadera