måndag 24 januari 2011

Äntligen...

...så är säsongen igång! Årets första fröer äro nedpetade i jorden. Jag gillar att prova nya saker som  kanske inte är så lätta, så därför finns det nu en burk med Mullbärsfrön i kylen. Vi får väl se, de ska stå där i några månader. Får jag en planta är jag nöjd. Om den överlever blir jag ännu nöjdare. Mullbär är smaskiga! Köpte torkade i höstas och de gjorde underverk med min frukostsoyghurt.

Jag har fler saker som ska till kylen; Rosenrobinia. De gick bra ifjol,men jag sår fler ändå utifall att de gamla inte klarat vintern. Pelargoner är också på gång. Jag älskar Pelargoner och sådde själv i fjol. Man kan aldrig få för många Pellisar! Här en stickling jag tog ifjol som är av okänt ursprung.


En riktig favorit: Mallorca eller Swiss star. Den har hängt med i flera år och blir bara vackrare!


Det är en alldeles speciell känsla när man tar fram alla attiraljer för att börja så. Pulsen ökar och det är så spännande att se vad det blir. Maken är dock inte lika upphetsad. Han blänger lite allteftersom fönsterbrädor och bord fylls av sålådor. Han säger oftast ingenting under pågående projekt. Neej, det kommer när allt är ute: Snälla Lisa, nästa år kan du väl ha dina plantor någon annanstans... Jag tycker inte om att ha det så där. Jag håller faktiskt med. Hur roligt det än är att odla, så är det inte kul att ha halva bostaden belamrad av sålådor (än värre när plantorna ska skolas). Hur som helst så älskar han blommor, så han glömmer fort! Han är för övrigt den av oss som mår mest illa när jag slänger plantor. Ni vet, har man många så väljer man ut de finaste och kan med gott samvete kasta de som ser trista ut.

Nedan en favoritpelargon (eftersom jag nu lagt in bilder på detta släkte). Det är en hängpelargon som jag inte har namnet på, men plantan jag köpte har hängt med några år och den är tacksam att ta sticklingar av. Om någon har namnet, blir jag glad över informationen.


För att återgå till ämnet plantor som tar plats: när vi bodde i norr, gjorde jag växthus i källaren. Ställde upp två stora bord med lysrör över. Det fungerade perfekt! De plantorna hade inte sett solljus under sin uppväxt, men oj, vad de frodades! Jag hade närmare 500 plantor det året. Förvisso en del jobb när de skulle vänjas vid utelivet, men det finns tråkigare saker att göra än att bära lådor med plantor ut och in. Nu vet ni det, alla ni som vill odla men saknar växthus: en källare är perfekt.  Det var dessutom praktiskt och bekvämt och så mycket roligare att gå ner och tvätta!

För att behålla husfriden, tänker jag fixa på loftet i år. Det känns helt rätt att sikta uppåt. Något växthus har vi ju inte ännu så...

1 kommentar:

  1. Spännande med vårsådd.
    Håller med dig...de tar plats.
    Lycka till!
    Ann.

    SvaraRadera