torsdag 5 januari 2012

Arbetet fortskrider

Har semester idag! Tyckte att jag behöver vila lite mer efter allt firande, hihi. Det är en regning dag, har skvalat hela dagen faktiskt. Måste bara slänga in något om detta land också. Här är det varmt och grönt ute, i norr har det snöat som attans så folk knappt tagit sig ut! Maken och vännerna där uppe skottar snö, jag skottar jord. Vilket häftigt land vi bor i!

Nåväl, jag började dagen med att åka och handla. Förutom mat passade jag på att köpa fyra säckar plantjord. Jag som är livrädd för att få in långsamma mördare i trädgården köper all jord i säckar. Inte det mest ekonomiska, men vad gör man inte = / Tänker dessutom att om jag börjar nu så märks det inte lika mycket i plånboken. Intelligent utöver det vanliga, blink blink.

Det blev uppehåll så jag fortsatte med det nya projektet. Ni minns väl hur det såg ut på nyårsaftonens morgon?


Jag fortsatte ju med utgrävningen innan vi åkte för att titta på fyrverkerierna och kom en bit till. Nu började jag med sidan mot dammen och tog bort gräs och mossa.


Idag har jag alltså gjort klart grundarbetet. Jag har vänt på jorden och ska täcka den innan jag i vår lägger på mer jord. Det blev lite större än vad jag tänkte från början. Rabatten är 3,70 m lång och 1,50 på det bredaste stället. Jag är inte riktigt klok ibland, men när jag väl börjar gräva och joxa går det av bara farten, he he.


Bry er inte om skräpet bredvid uthuset, det tar jag bort en annan dag ;-) Jag tror att detta kan bli riktigt bra!


Nu får ni visualisera i era egna huvuden och tänka att vid den högra överkanten ska det bli en lite gång ner mot vattnet. Jag vill gärna ha en bro över dammen, men vi får väl se hur det blir med det. Vad ska jag då plantera i denna skapelse? Eeehhmm, jag har inte tänkt så långt... Färgmässigt är jag sugen på rött, grått/silver med stänk av blått. På sidan mot dammen vill jag ha växter som hänger över stenarna. Något som "rinner" ner mot vattnet. Krasse kan bli bra och så skulle funkia vara fint. Eller clematis... HJÄLP! Problemet är att detta är ett ställe i full sol, hela dagen, så hostor kan jag nog glömma = (

Ni som är så duktiga och kunniga får gärna komma med förslag. Något högt i mitten, ett gräs kanske eller ricin (fast då spräcker jag färgtanken). Området bakom dynamitlådan har väldigt lite jord och jag tänker inte fylla upp så mycket, möjligen på mitten och sätta något högre där. Hmmm, nu måste katalogerna fram! Som sagt, dela gärna med er av ideér. Man blir så lätt hemmablind! Innan jag slutar vill jag visa hur denna plats såg ut när vi flyttade hit 2010. Även om jag ibland tycker att det inte händer någonting, så får denna bild mig att tänka om. Vad jag älskar att bo här i skogen!


4 kommentarer:

 1. Det ska bli spännande att se hur dit arbete ger lön till sommaren :) Kram Suss

  SvaraRadera
 2. Du är då flitig som en myra! Genast fick jag en inre bild - inte av vilka växter som du kan plantera men väl av en inspirationskälla för dig. Du bara måste kolla in Ulf Nordfjells tjärn i Skogens trädgård/Wij trädgårdar. Det borde finnas bilder på nätet... vid denna tjärn finns b l a tuvull, humleblomster och så den tåliga och rubusta och ulliga och gråbladiga ullviden Salix lanata som hade varit supersnygg där vid vattenkanten. Den blir 0,8-1 m hög, är tålig och går att formklippa om man vill. Alltså som en liten bas för övriga växter - alltid bra med en eller annan liten buske som ger tyngd åt helheten.

  Lycka till med din, som det blev, stora rabatt.

  Kram Anna Vattenkanna

  SvaraRadera
 3. Orättvist! Här är det både tjäle och snö... men ljust :)
  Jag föreslår gräs, konstigt va? Och en hög röd som jag älskar är grekvädd, Knautia macedonica. De blir stor men blommar helt fantastiskt hela sommaren, där har du ju plats. Men det finns ju så mycket, de flesta älskar ju solen. Vad stiligt med en stor rabatt intill dammen, ser fram mot våren hos dig, upps, vad skriver jag, den är ju redan där :)

  SvaraRadera
 4. Himmel och pannkaka! Hur orkar du???!!! Men det kommer att bli fint när det växer... för en trädgård blir man lycklig av. Ja, om det finns blomster och så, förstås...
  heanku

  SvaraRadera