onsdag 1 juni 2011

Kärlek i trädgården

Det är en rubrik som ni inte kan motstå, eller hur? Ni vet ju hur jag är, så kanske är rubriken mer lockande än vad som komma skall. Innan det blir barnförbjudet ska jag skriva liite om trädgårdsarbete. Jag tänker plantera ut mina småplantor i morgon och håller på att fylla den nya rabatten med jord. Den är inte helt klar, det saknas lite sten runtom. Jag varvade jordfyllandet med att hämta någon sten men då såg jag något annat som fångade mitt intresse. Släppte allt för handen (som vanligt) och gick in efter kameran (som vanligt). En ny, okänd "kompis":


Den är 7 cm lång (jadå, jag har mätat, hihi) och lite sökande på nätet upplyste mig om att det är en larv från ekspinnare. Den färdiga spinnaren är riktigt vacker och stoor. Kan bli 7 cm mellan vingspetsarna. Det var nog en sådan jag stötte på i höstmörkret i fjol. Jag sprang all världens väg den gången! Nu vet jag mer och kommer inte att springa, annat än efter kameran = ). Det är faktiskt riktigt roligt det här, jag lär mig så mycket nytt. Åt pipsvängen med alla som tror att det är tråkigt och händelselöst i skogen! Här händer det ju massor!

Så var det ju det där barnförbjudna. Jag kom på att jag skulle ta en bild på ett hundkex och där satt en ensam varelse. Inte heller mina favoritinsekter, men vackra kan de vara.


På grannblomman försigick något helt annat och nu blir det en bild av pornografisk natur...


När jag tittade efter mer noggrannt så visade det sig att jag hamnat på en suspekt klubb eller nå´t sådant. Mitt i kalaset så att säga...


Efterforskningar vet att berätta att det är strimlus. Södermanlands landskapsinsekt för den intresserade. Har inte fattat att det finns sådant, jag undrar vad vi har här? Den är hur som helst helt ofarlig för växter. Puh! Med tanke på vad de sysslar med kommer de att bli väldans många och om de vore skadeinsekter...

För att lägga in något trädgårdaktigt vill jag uppmana alla att titta på blommor i kvällssolens ljus. Färgerna förändras och blommorna får nya ansikten. Detta är en vanlig, hederlig näva. Skåda den lilla "solfläcken" på kronbladet!


Som avslutning får ni ett av gårdagens inköp. Den blålila färgen är otroligt vacker i kvällssolen!


4 kommentarer:

 1. Ja tänk vad som försigår i våra trädgårdar ;) kul inlägg. så du hittade en Kram Suss

  SvaraRadera
 2. oj allt kom inte med :) så du hittade en larv på 7 cm? häftigt Inte så ofta man springer på det Kram Suss

  SvaraRadera
 3. Jag har haft någon stora saker i trädgården, läderlappen ungefär, kanske det är en sån du får?
  Det är då inte lördag idag *rodnar* även om vi har ledigt imorgon..

  SvaraRadera